Прелюдією до подій минулого тижня стало інтерв’ю Президента України Леоніда Кучми «Епіцентру» (студія «1+1»), де він учергове заявив, що не збирається виборювати третю у своєму житті президентську булаву. Глава держави переконував: конституційну реформу буде реалізовано, «престолоспадкоємця» у нього немає і не буде і резюмував: «Так що, хлопці, змагайтеся!».
І змагання на політичному Олімпі продовжилися. Вже за новими правилами. У понеділок до парламенту надійшов список арбітрів — нових членів Центрвиборчкому (преставників більшості й комуністів). А народні депутати, як і передбачалося, розпочали тиждень з довгих пошуків компромісу в форматах «двійок», «трійок», «всіх керівників фракцій», постійних перерв під час нарад, нових вимог і заяв про політичні угоди. Опозиція вимагала переголосувати попередньо ухвалений проект з політреформи, більшість — конструктивної роботи і заради цього погодилася залишити народу право обирати Президента. У вівторок на позачерговій сесії 304 парламентарії ухвалили зміни до постанови ВР від 24 грудня 2003 року про попереднє схвалення законопроекту № 4105, що передбачає зміни до Конституції.
Результат голосування похитнув лави «Нашої України». Якщо Леонід Черновецький нарешті помітив «послідовність» фракції, погляди якої збігаються з його переконаннями, і подав заяву про входження до «НУ», то Юрій Артеменко і Олександр Омельченко призупинили своє перебування в ній. Крім того, Тарас Чорновіл у програмі «Темник» у нічному ефірі назвав те, що робиться в «НУ», «неефективною роботою» і заздалегідь запланованими поразками.
Проте тиждень видався досить щедрий не лише на кадрові зміни. Парламентарії скасували теледебати для учасників президентських і парламентських виборів і не ухвалили запропонований Кабміном прожитковий мінімум у розмірі 358,49 грн., котрий, як наголошували більшість народних обранців, не відповідає реаліям сьогодення.