Німеччина, як і раніше, зацікавлена в тому, щоб стратегічні й політичні інтереси усіх трьох сторін, які були підтверджені у Петербурзькій заяві два роки тому, привели, зрештою, до створення газотранспортного консорціуму (ГТК). Про це заявив Посол ФРН в Україні Дітмар Штюдеманн в інтерв’ю журналістам після зустрічі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

І хоча головною темою зустрічі було перенесення візиту глави українського парламенту до цієї країни (прийнято рішення, що візит обов’язково відбудеться. Дату буде узгоджено додатково), співрозмовники не могли обійти увагою тему ГТК. Реалізація підписаної в липні 2002 року тристоронньої заяви українського, російського президентів та федерального канцлера Німеччини щодо створення тристороннього консорціуму з управління та модернізації газотранспортної системи України досі залишається «проблемним питанням». Як повідомлялося раніше, Леонід Кучма заявив, що тристороннє засідання з ГТК відбудеться на початку лютого. За словами Дітмара Штюдеманна, ці слова українського Президента потрапили в благодатний грунт. «Тепер треба зачекати, доки сторони, які безпосередньо братимуть участь у створенні консорціуму, а саме — експерти та підприємства, зберуться і вирішать питання», — зауважив він.

Як повідомив прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук, було домовлено про те, що наступного тижня відбудеться зустріч Володимира Литвина з послами країн — членів Євросоюзу. Посол Німеччини передав відповідне прохання Голові ВР.

Під час зустрічі Володимир Литвин та Дітмар Штюдеманн обговорили також ситуацію, що склалася в парламенті, і процес внесення змін до Конституції. Голова ВР зазначив, що керівництво фракцій та парламенту узгодило проблемні питання, хоча «тема ще не закрита». За його словами, сьогодні Верховна Рада ритмічно працює над законопроектами, а також над міжфракційною угодою, яка дасть змогу пом’якшити політичне напруження за рахунок послідовного вирішення низки важливих питань — зокрема, щодо виборів на пропорційних засадах. «У парламенті немає переможців та переможених», — наголосив Володимир Литвин. Спроби силою вирішити свої питання не були успішними, а контрпродуктивні дії, передусім опозиції, певною мірою активізували процес внесення змін до Конституції з боку їх політичних опонентів, — сказав він. Голова ВР зауважив, що 304 голоси, віддані 3 лютого на голосуванні, — найкраще підтвердження і такому висновку стосовно ситуації у ВР, і необхідності саме таких змін в Основному Законі. Ускладнення останніх тижнів, які є виявом боротьби за владу, зіткнення інтересів різних політичних сил, на думку глави парламенту, — доказ важливості урівноваження повноважень усіх трьох гілок влади.

Коментуючи на прохання журналістів політичну ситуацію в Україні, Дітмар Штюдеманн зазначив: «Сподіваюся, Україні вдасться так оформити свою політичну систему, як це найбільше відповідає її інтересам. З огляду на те, що Україна прагне бути демократичною державою».