Вечірнє засідання 5 лютого
Найбільше дебатів було під час ухвалення проекту закону «Про внесення змін до деяких законів з питань оподаткування у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік».
Перший місяць роботи засвідчив, що головний фінансовий документ країни має чимало недоліків. Тому пропонований законопроект, прийнятий у першому читанні ще в жовтні 2003 року, називали малим податковим кодексом країни або кисневою подушкою для держбюджету-2004. Ним пропонувалося внести зміни до більшості законів з оподаткування з метою створення бази для надходження доходів бюджету-2004. Зокрема, це стосувалося законів «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про податок з доходів фізичних осіб», «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)» тощо. Пропонується, зокрема, ставку податку на додану вартість з 1 січня 2004 року до 1 січня 2005 року встановити з розмірі 20 відсотків, з 2005 року по 2006-й — 17 відсотків, а з 1 січня 2006 року — 15 відсотків. Звільняються від сплати ПДВ деякі ліки та вироби медичного призначення за переліком, складеним Кабміном, видання книжок державною мовою тощо. Запроваджується оподаткування податком на додану вартість операції з першої поставки житла, збільшуються ставки акцизного збору на деякі товари, передусім на бензин та моторні суміші. Запроваджується ціла низка інших податкових змін, зокрема, у сільському господарстві та переробній промисловості.
Ухваливши цей законопроект — 296 голосів, народні депутати виправили попередні помилки, яких припустилися під час прийняття держбюджету-2004.
Народні депутати погодилися з побажанням Президента і скасували закони «Про управління об’єктами державної власності» та «Про проведення передвиборних теледебатів під час виборчих кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів», які потребують нового осмислення.
Продуктивна робота сесії загальмувалася, коли головуючий поставив на голосування проект закону про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік у розмірі 358 грн. 49 коп. Лідер фракції КПУ Петро Симоненко піддав законопроект нищівній критиці. Його підтримали народні депутати: Андрій Шкіль — фракція БЮТ, Станіслав Ніколаєнко — СПУ, В’ячеслав Кириленко — «Наша Україна», доводячи, що розмір мінімального прожиткового мінімуму не відповідає елементарним реаліям сьогодення.
У відповідь голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара назвав позицію лицемірною. Бо вони ніби захищають громадян, але, відхиляючи законопроект, тим самим позбавляють соціальних виплат населення. Законопроект набрав 201 голос і його було відхилено.