Спектр дихальних апаратів, що випускає Луганське ВАТ «Горизонт», дуже широкий: починаючи від малогабаритних саморятувальників для шахтарів і закінчуючи підводними апаратами для флоту і МінНС. 

Практично всю продукцію, що підприємство випускало в колишні роки, сьогодні модернізовано відповідно до вимог сучасного ринку. Одна з останніх розробок — малогабаритний саморятувальник, який можна застосувати у всіх сферах. Якщо раніше, скажімо, такий апарат створювався для кожної професії окремо (хіміків, пожежників, підводників), то тепер достатньо 40 хвилин, щоб перетворити його саме в ту річ, котра потрібна замовнику. Таким шляхом конструктори «Горизонту» пішли, проектуючи дихальний апарат «Модуль». Його можна, як конструктор, складати з певних вузлів і одержувати в результаті те, що потрібно, скажімо, для хіміків чи для флоту.

Завод має свою лабораторію для випробувань нових апаратів, до того ж в ній випробовують не тільки власну продукцію, а й ту, котру ввозять в Україну і яка потребує сертифікації.

Науковий і виробничий потенціал у «Горизонту» досить високий, однак повною мірою використовувати його не завжди вдається. І не з їх вини. За лінією Міністерства оборони завод провів низку випробувань своєї нової продукції в Севастополі. Оцінки отримано добрі, однак багато конструкторських винаходів залишилося незатребуваними. Міністерство оборони хоча і зацікавлено в придбанні нових дихальних апаратів, однак коштів на це поки  що не має. Працюючи в таких умовах, керівники підприємства шукають інші ринки збуту своєї продукції. Вони сподіваються, що незабаром їхніми партнерами стануть країни близького зарубіжжя, оскільки продукція «Горизонту» усе-таки дешевше імпортної, а за деякими параметрами і надійніше.

 

Луганська область.