Біля метро «Університет» звернула увагу на худорлявого юнака, який стояв поруч і тримав плакат «Даринок—правильний ринок».

— Ви, мабуть, студент? 
— Був, — зітхнув він.
...Руслан отримав відмінний атестат. Вступав до технічного вузу, недобрав бала. Батьки, на щастя, мали змогу платити за навчання.
Вчився охоче, за що однокурсники його недолюблювали. Вони здебільшого не переймалися підготовкою до семінарів, пропускали заняття. З нього глузували: «Зубри, зубри, дурню, а нам і так «задовільно» забезпечено!».
Після першого курсу помер батько. Платити за навчання сина мати не могла. Щоб звести кінці з кінцями, вона почала торгувати городиною (сім’я має кілька соток землі), підробляв і Руслан. Але грошей все одно не вистачало. Сирота написав заяву про переведення «на бюджет», та отримав безапеляційне «немає місця». Довелося розпрощатися з університетом...
Руслан з гіркою посмішкою згадує одногрупників. Деякі з них жодної лабораторної чи курсової самотужки не робили — купували або «перекачували» з Інтернету...
Ситуацію коментує заступник директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Микола ХМЕЛЕВСЬКИЙ:
— Якщо студент справді має відмінні успіхи, його за наявності вільних місць, безперечно, треба переводити на бюджетне відділення. Таке рішення приймає вчена рада вузу за поданням декана того факультету, де він навчався. До того ж з 2000 року студентам надано можливість отримати кредит для оплати навчання, який має бути повернено протягом 15 років після здобуття освіти.
З 1999 року на 20 відсотків збільшено кількість місць на бюджетній формі навчання.