Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».
Це означає, що змінено законодавче регулювання підстав та порядку призначення пенсій науковим працівникам, визначення наукового стажу, поширення законодавства про «наукові» пенсії на відповідні категорії осіб.
У законі визначено, які посади належать до посад наукових та науково-педагогічних працівників, що дозволяють претендувати на пільгову пенсію за науково-педагогічну діяльність. Конкретний перелік цих посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації затверджує Кабінет Міністрів України.
Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається при досягненні пенсійного віку: чоловікам — за наявності стажу роботи не менше 25 років, зокрема — стажу наукової роботи не менше 20 років; жінкам — за наявності стажу роботи не менше 20 років, у т. ч. стажу наукової роботи не менше 15 років. До стажу наукової роботи включається також попередній стаж державної служби незалежно від перерв у роботі (як, власне, і до стажу державної служби — попередній стаж наукової роботи, набутий в державних установах, організаціях, закладах).
Згідно з новим законом  пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначають у розмірі 80 відсотків від сум їхньої заробітної плати. За кожний повний рік роботи понад вказаний вище стаж наукової роботи пенсія збільшується на один відсоток заробітної плати, але не може бути більше за 90 відсотків середньомісячної заробітної плати. Законом передбачено спеціальну формулу, за якою визначається середньомісячна заробітна плата такого працівника. Базову для нарахування пенсії середньомісячну заробітну плату визначатимуть шляхом множення показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, на показник, одержаний в результаті ділення суми спеціальних коефіцієнтів заробітної плати наукового працівника за кожний місяць на кількість місяців наукового стажу. Нагадаємо, що середня заробітна плата працівників галузей економіки, зокрема в сільському господарстві, визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі статистики. В разі зростання заробітної плати в Україні з 1 березня кожного року відбувається підвищення розміру пенсії на коефіцієнт, який відповідає 20 відсоткам зростання середньої заробітної плати.
Звертаємо увагу, що передбачені цим законом підстави та порядок призначення «наукових» пенсій поширюються також на наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації. З однією особливістю — обмеженням верхньої межі середньомісячної заробітної плати, з якої нараховують пенсію, адже її розмір не може перевищувати максимального розміру посадового окладу (ставки) відповідних працівників державних наукових установ та державних вищих навчальних закладів з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи.
Закон закріпив низку інших важливих для пенсійного забезпечення науковців положень. Так, право на призначення пенсії поширюється не лише на осіб, які працюють на посадах наукових і науково-педагогічних працівників, а й на тих, хто на момент звернення за призначенням пенсії працював на будь-яких посадах на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та мав необхідний стаж наукової роботи. Право на призначення такої пенсії поширюється на всіх осіб, які вийшли на пенсію до набрання чинності цим законом та мають необхідний стаж наукової роботи.
У разі виходу на пенсію з посади наукового (науково-педагогічного) працівника маєте право на грошову допомогу у розмірі шести місячних посадових окладів (ставок) з урахуванням надбавок і доплат за наявності наукового (науково-педагогічного) стажу роботи не менше: для чоловіків — 12,5 року; для жінок — 10 років.
Право на призначення пенсії поширюється також на непрацездатних членів сім’ї наукового (науково-педагогічного) працівника, який помер до набрання чинності цим законом.
Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику виплачується у повному розмірі незалежно від його доходів, одержуваних після виходу на пенсію.
Для забезпечення умов у науковій діяльності науковим працівникам з науковими ступенями кандидата або доктора наук надається в установленому законодавством порядку додаткова житлова площа у вигляді кімнати (кабінету) або в розмірі до 20 кв. метрів.
Для довідки: закон ухвалено парламентом 20 листопада 2003 р. Він, як зазначено в його прикінцевих положеннях, набирає чинності з 1 січня 2004 р. (що, до речі, не узгоджується зі ст. 95 Конституції, відповідно до якої закон набирає чинності не раніше з дня його опублікування). З повним його текстом можна ознайомитися в «Голосі України» за 13 січня ц. р.