Ранкове і денне засідання 5 лютого
Розклад засідання на четвер, коли народні депутати приймають рішення з обговорюваних питань, мав вигляд брошури на 16 сторінок убористого тексту.
Першими парламентарії розглянули цілу низку проектів постанов Верховної Ради. З них прийняли дев’ять та відхилили п’ять. Затверджені, зокрема, терміни парламентських слухань включно до травня, на яких передбачається обговорити такі нагальні і болючі питання, як Судово-правова реформа в Україні, проблеми та шляхи подолання онкологічних захворювань, на дні уряду заплановано заслухати стан та перспективи вдосконалення системи вищої освіти в державі. Серед ухвалених постанов варто виокремити ті, що стосувалися створення тимчасових слідчих та інших комісій ВР. Так, Тимчасова слідча комісія парламенту перевірить законність та виявить можливі порушення під час будівництва торгово-сервісного центру «Поділля» на території Розшанської сільської ради на Хмельниччині.
Підтримані проекти постанов про утворення спільної парламентсько-урядової комісії з питань координації діяльності органів влади та громадськості щодо інтеграції України до Світової організації торгівлі. Схвалена ініціатива про створення у складі Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації міжпарламентської групи для врегулювання з Російською Федерацією питань розподілу між державами зобов’язань колишнього Ощадного банку СРСР з вкладів громадян України.
Чималу дискусію у залі викликав проект постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії з моніторингу щодо додержання конституційних прав громадян на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях та виконання Закону України «Про статус народного депутата України». Доповідали з цього проекту народні депутати Віктор Пинзеник та Борис Безпалий. Опонентом виступила народний депутат Раїса Богатирьова, мотивуючи тим, що даний проект не включався узгоджувальною радою до порядку денного засідання. Однак крапку у тлумаченні регламентних тонкощів поставило голосування — «за» 202 голоси. Питання було знято.
Після розгляду проектів постанов Верховної Ради, народні депутати перейшли до обговорення проектів законів. Голосування тут було менш успішним. Законопроект про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування у зв’язку з прийняттям Закону «Про Державний бюджет України на 2004 рік» (повторне друге читання) вирішили без уряду не розглядати.
Важливі зміни пропонувалося внести до Закону «Про політичні партії». Про них доповідав лідер соціалістів Олександр Мороз. Суть зводилася ось до чого: заборонити працівникам Державної податкової адміністрації членство у політичних партіях; первинним партійним організаціям надати можливість легалізувати свою діяльність шляхом подання письмового повідомлення про це до місцевого управління юстиції протягом десяти днів з часу утворення первинної організації та одержати відповідь протягом трьох днів.
За проект проголосувало 209 народних депутатів. Лише після планової перерви у ранковому засідання відбулася домовленість, і Володимир Литвин знову поставив на голосування цей проект. Набравши більш як 300 голосів законопроект про внесення змін до Закону «Про політичні партії в Україні» відправлено на повторне друге читання.
Але найбільш не поталанило з прийняттям закону про право комунальної власності та управління об’єктами права комунальної власності (друге читання), доповідав народний депутат Володимир Матвєєв. Законопроект мав врегулювати відносини, пов’язані з набуттям, здійсненням та припиненням права власності на майно, що належить територіальним громадам сіл, селищ, міст. Після того, як за проект закону проголосували лише 100 народних депутатів, голова профільного комітету Станіслав Гуренко з пересердя заявив, що «закон став жертвою тупих політичних поглядів» і що українські громадяни мають запам’ятати цей день. Резюме Голови Верховної Ради Володимира Литвина було наступним: результати голосування опублікувати у «Голосі України».
На сесії було також оголошено, що народні депутати Юрій Артеменко і Олександр Омельченко призупинили свою належність до блоку «Наша Україна». О. Омельченко у своїй заяві пояснив це тим, що лави «Нашої України» поповнив народний депутат Леонід Черновецький, з яким у нього різні життєві позиції.