У відчаї колектив Кіровоградського облмуздрамтеатру імені Марка Кропивницького звернувся до депутатів усіх рад. Театр працює в екстремальних умовах, часом за нульової температури на сцені. Давно потрібен ремонт, бо приміщення аварійне і стан його критичний. Мокріють сцена, зал, робочі місця акторів, костюмерна, гардероб. Під загрозою одна з найстаріших і найвідоміших театральних сцен країни. «Ми не можемо мовчати, коли гине колиска українського професійного театру. Ми певні, що історія пам’ятатиме тих, хто захистить нашу велику спадщину, так само, як вона не забуде і «славних прадідів великих правнуків поганих», з чиєї мовчазної згоди руйнується театр, освячений творчістю геніїв українського народу Кропивницького, Карпенка-Карого, Садовського, Заньковецької, Саксаганського...»
Ситуацію прокоментував начальник управління культури облдержадміністрації Ю. Компанієць. Він повідомив, що питання обговорено на сесії облради. Затрати на ремонт театру мають бути передбачені держбюджетом. Управління культури, інвестиційної політики і містобудування та архітектури облдержадміністрації підготували і подали до Кабміну документацію на проведення ремонтно-реставраційних робіт. Тепер слово за Києвом.
P. S. Коли отаке — з Театром Корифеїв, чого чекати рядовим театрам? Щойно оголошено: закривають львівський театр ЗахОК (Західного оперативного командування), що на балансі Міноборони. «Дембель неминучий!» — звучить чудово, та не тоді, коли армію скорочують, а з нею і театр з 73-річною історією. Він перестане існувати 30 червня. А до того хай працює з насолодою. Газета «Поступ» назвала це запланованою смертю. Що буде з трупою й приміщенням? Передадуть на баланс міста? Та для міста це зайвий тягар. Деяка байдужість влади до театру ЗахОК спричинена й тим, що він від народження російськомовний. Але ж Львів завжди славився своєю полікультурністю і, можливо, це дає колективу шанс. Утім, у нас театр ціниться не тим, хороший він чи поганий, російський чи український. Як у приказці: грай, Марку, а ми подивимось!
Ольга ГОВЕНКО.