Слабка рівновага, що її вдалося домогтися на сході громадян у «селі бійок» Веселому під Судаком («Війна за кримські гектари», ГУ за 29 січня 2004 року), була нетривка. Лише місяць після вжиття владою заходів, щоб конфлікт не набрав обертів, жевріла надія на примирення.

Ситуація змусила ще раз замислитися про спокій у регіоні після похорону 39-річного чоловіка, тяжко побитого двома негідниками. Постійні бійки серед нетверезої молоді й чоловіків різних національностей, побутові конфлікти закрутили жорна міжнаціональних стосунків у бік взаємної неприязні слов’ян і кримських татар. Нині тут знову посилено охорону громадського порядку. Цілодобово несуть службу три патрульні групи. Заступник Голови Верховної Ради автономії Василь Кисельов, який чимало зробив для відновлення спокою у Веселому, вважає: тут не обійшлося без чиєїсь недоброї волі, тож треба, щоб рада представників кримськотатарського народу при президентові зайняла зваженішу позицію, адже ситуація стає тривожною і може вилитися у небезпечну для нашого майбуття тенденцію.

Становище під контролем, підстав для його загострення немає, та смерть місцевого жителя може надовго позбавити сподівань на досягнення міжнаціональної злагоди в регіоні, вважають правоохоронці. До того ж таких «нетипових» ситуацій тут не бракує.

Ще торік захопили меджлісівці заповідні землі мису Меганом, біля чудового пляжу досі стоять їхні пікет і вагончики. На самочинно відібраній у держави охоронній землі загальнонаціонального значення група людей, котрі мають і наділи, і житло в інших районах півострова, вперто планує будувати понад 300 міні-пансіонатів. За розвитком подій пильно слідкують жителі сусідніх сіл Богатівка й Сонячна Долина, які здебільшого живуть за рахунок курортників, і попередили пікетників, що забудовувати заповідну землю не дадуть нікому...

Неподалік, під Судаком, уже півроку група меджлісівців стереже відібрану в місцевого жителя приватизовану ним ділянку, не допускаючи господаря у його власний вагончик. Обурений володар марно шукає захисту у влади, доводячи, що ініціатори самозахоплення відібрали його власність після того, як дізналися, що геологічна розвідка, проведена за його кошти, виявила на цьому шматку землі значні запаси питної води. Природно, що ця земля, у яку господар вклав чимало коштів, стала безцінною, бо після оформлення ним дозволу на розробку цих запасів джерельної води здатна досхочу напоїти курортний регіон і, відповідно, озолотити її власника...

У самому Судаку група кримських татар тривалий час не дає можливості судовим виконавцям і правоохоронцям знести приміщення, що належить фірмі «Бірлік». Її представники дивуються, чому саме з них хочуть почати знесення споруди, адже в Судаку чимало забудов, здійснених без землевідведення. Кажуть про неправедно віддану різним фірмам охоронну землю під самісінькою Генуезькою фортецею, вже завершене спорудження аквапарку, що почалося за ескізним проектом, про сумнівні за правом з`явитися саме в рекреаційній прибережній смузі пишні готелі й пансіонатики, господарі яких зводять їх без будь-яких дозволяючих документів... Так у Криму продовжує ширитися синдром: чому одним можна все, а іншим нічого...

І це після запевнень влади, що пам’ятна всім ціла низка літніх резонансних самозахоплень на Південнобережжі, сумнозвісне партенітське протистояння із блокуваннями головної курортної траси, зловживання чиновників, які сприяли неправедному менджуванню дорогоцінною землею узбережжя, вже не повторяться новими «дев’ятими валами», бо «висновки зроблено серйозні». Великі сподівання на вирішення проблеми методичних самозахоплень переважно південнобережних земель Криму залишаються після роботи комісії, сформованої за указом Президента України, під головуванням секретаря Ради національної безпеки країни Володимира Радченка.

Вже відбулися неафішовані засідання Ради міністрів, зустрічі В. Радченка з кримськими татарами, держслужбовцями, інші заходи. Комісія продовжує свою роботу за певними напрямами, паралельно працює і прокуратура. Оцінюють дії різних структур на відповідність вимогам закону. Аналітична група узагальнює всі пропозиції органів влади і перевіряючих. Передбачувані зміни в законодавстві мають примусити місцеві органи влади адекватно реагувати на будь-які порушення. Чотири місяці відведено на цю роботу, що почалася у грудні, висновки мають подати Президенту. Про зроблене і досягнуте, про міру вини і покарання кожного винуватця «чорного переділу» кримської землі, про зловживання обіцяно широко і прозоро інформувати громадськість.

Самозахоплення вкотре стали головною темою на засіданні Координаційного комітету боротьби з корупцією і організованою злочинністю, що діє при уряді автономії. Розглянуто питання про реалізацію рішень профільної комісії Верховної Ради України стосовно самозахоплень земельних ділянок на території півострова. Навіть у рамках чинного законодавчого поля, яке має істотні недоліки, органи місцевої влади Криму досі пасивно реагують на акти правової сваволі у сфері земельних відносин, наголосив голова комітету Сергій Куніцин. Надто часто виконавча влада, правоохоронні структури і наглядові органи зводять свою роботу до констатації фактів самозахоплення і не вживають юридичних заходів впливу на порушників. Комітет зобов’язав органи влади у всіх регіонах, де таке сталося, провести засідання комітетів на рівні міст і районів, проаналізувати кожен конкретний випадок. Профільним структурам в уряді спільно з органами виконавчої влади в регіонах доручено створити єдиний банк інформації про наявність вільних земельних ресурсів, кількість черговиків на отримання наділу і вже виділених ділянок. Комітет звернувся до членів робочої групи РНБУ з проханням сприяти у вирішенні питань фінансування робіт з визначення кордонів населених пунктів і природних рекреаційних територій. Фінансову підтримку отримає і робоча група, яка готує електронний кадастр земельних ресурсів півострова.

На останніх відповідальних нарадах у Криму відзначалося: останніми роками держава як ніколи багато робить для облаштування репатріантів і сподівається в особі лідерів кримськотатарського народу бачити відповідальних політиків, що працюють в інтересах всього українського суспільства.

Між тим, апетити до благодатних земель Південнобережжя завдяки курортникам, здатним не лише прогодувати, а й збагатити сім’ї кримчан, зростають. Міграція сюди зі степових регіонів півострова шириться. Особливо на тлі зубожіння й обезлюднення села, небезпечної тенденції стрімкого запустіння недавно родючих земель. Непросту ситуацію в агропромисловому комплексі, пов’язану з наслідками непродуманого реформування галузі, ускладнюють природні катаклізми останніх років. Кримське село — це не лише проблеми виробництва, а ще у більшій мірі соціальні. Однак дотепер і на державному, і на місцевому рівні належної уваги приватним господарствам кримчан не приділяє ніхто. Тим часом, щороку нестатки зубожілих кримських селян викреслюють дедалі нові десятки тисяч гектарів орних земель. А сподівання на те, що їх годувальником стане курортне Південне узбережжя, міцнішають, а отже, і міграційні процеси тривають. Ситуація потребує загальнодержавного вирішення.

 

Крим.