Чергова зустріч журналістів з президентом Академії медичних наук, академіком Олександром Возіановим, де представники мас-медіа мають можливість знайомитися з закладами АМН, відбулася в Інституті травматології та ортопедії. На ній газетярам та телевізійникам серед іншого презентували клініку спортивної травми, що вже більш як місяць працює при інституті.

Спортивна травма, пояснив ідею створення клініки директор інституту, член-кореспондент АМН України, доктор медичних наук, професор Георгій Гайко, відрізняється від звичайної. Хоча б тим, що футболісту або легкоатлету, який отримав ушкодження, треба не лише надати кваліфіковану допомогу, терміново реабілітувати, а й повернути його, так би мовити, до лав. Адже пацієнт і надалі займатиметься звичною для нього справою, відтак і навантаження на ушкоджену, приміром, ногу не зменшиться. Тому й вирішено проводити лікування таких травм у спеціалізованому медичному закладі.

Клініка розрахована на 40 ліжок, обладнання — найсучасніше. Стерилізується навіть повітря, яке подається до операційної. Відбувається це завдяки невеличкому, завбільшки з комп’ютер, апарату. «Подібний, — каже керівник клініки, доктор медичних наук, професор Олександр Коструб, — на космічній станції «Мир» п’ять років крутився. Важливо, щоб повітря було стерильним. Якщо задіяти такі апарати в операційних, палатах реабілітації, у перев’язочних — менше ускладнень, нагноєнь. Адже гинуть віруси і мікроби».

З обладнанням сутужно. По ліжка, які відповідали б сучасним вимогам, довелося їхати до Нідерландів. Кожне стало у п’ять тисяч євро.

— Обмаль, — каже Олександр Коструб, — і коштів. Щоб відремонтувати приміщення, звернувся до друзів-бізнесменів, як бідний. Той допоміг, той... Коли їду до Америки, там — зажим куплю, там — скальпель, там — обладнання. Зводимося поволі на ноги. Як підуть справи далі — побачимо.

На запитання, чи можна говорити про якусь типову спортивну травму, Олександр Коструб відповів:

— Щоб досягти значних результатів, людина перенавантажує м’язи, суглоби, сухожилля. В динамічних видах спорту найчастіше страждають колінні суглоби. Це — 50—60 відсотків. На другому місці — гомілково-ступеневий суглоб. Далі — плечовий суглоб і ахіллове сухожилля.

Від часу створення клініки її працівники провели близько 20 оперативних втручань. Звертаються спортсмени, балерини. Хоча серед пацієнтів не лише вони, а й ті, хто в змозі платити за лікування. Не дивно, щоб така необхідна справа не вмерла, ледь з’явившись на світ, потрібні гроші.