Невесела статистика прозвучала на прес-конференції, організованій народним депутатом Сергієм Кіроянцем у Верховній Раді. Усіх нас турбує те, що населення України загрозливо скорочується. В абсолютних цифрах за останнє десятиріччя співвітчизників поменшало на 4,3 мільйона.
Найбільше людей косять серцево-судинні захворювання. І кількість їх, на превеликий жаль, надалі зростає. Щорічно інфаркт буває у 50 тисяч наших громадян, а інсульт — у понад 140 тисяч. Коментар до цієї сумної статистики також невеселий: вмирає від інсульту 607 хворих на 100 тисяч населення, що у 12 разів вище, ніж у Швейцарії, та вдвічі вище, ніж у Росії.
Як запобігти цій глобальній небезпеці? На одному із засідань профільного комітету Верховної Ради Міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв, аналізуючи ситуацію, звернув увагу на міжнародний досвід. Багатьом країнам вдалося зменшити кількість випадків інфарктів та інсультів єдиним шляхом — первинної профілактики серцево-судинних захворювань. Здавалося б, прописні істини. Але саме на їх основі прийнято план дій «Серце Європи». Ним поставлено завдання знизити у європейських країнах, зокрема й в Україні, смертність від серцево-судинних хвороб на 40 відсотків. Для досягнення цієї мети пропонується тільки три пункти: зниження рівня холестерину у крові до 5 мілімоль на літр; утримання рівня артеріального тиску в межах 140/90 міліметрів ртутного стовпця; зменшення кількості курців на один відсоток щороку.
До благородної справи запобігання серцево-судинних захворювань долучився благодійний фонд «Третє тисячоліття», одна із гуманітарних програм якого так і називається «Допомога на благо сердець». Фонд одержав від всесвітньо відомої міжнародної фармацевтичної кампанії Merсk Sharp @ Dohme (США) гуманітарну допомогу — препарат Мевакор, який зменшує рівень холестерину у крові.
Як відзначали народні депутати Віктор Мусіяка, Сергій Слабенко, Василь Червоній, котрі також взяли участь у прес-конференції, ця допомога в сумі понад 21 млн. доларів досі не має прецедентів і перевищує кошторисом усі раніше здійснені гуманітарні акції, спрямовані на охорону здоров’я в Україні.
Благодійний фонд «Третє тисячоліття» бере під свою опіку впродовж року вісім тисяч хворих на серцево-судинні недуги. Лікування безплатно забезпечуватиметься через медичні заклади України.
Тут же, на прес-конференції, народний депутат Сергій Кіроянц безплатно передав представникам регіонів 440 упаковок препарату Мевакор.
Народний депутат Сергій Слабенко, враховуючи масштабність гуманітарної акції, попросив закликати через газету до участі у цій благородній справі медичні установи, меценатів, спонсорів, щоб за їхньою участю допомога була використала ефективно, і там, де вона найнеобхідніша. Для цього можна звертатися за телефоном, факсом (8 044) 230-94-36 (37).