Тонну дизельного пального, обіцяє уряд, відпускатимуть сільгоспвиробникам за 1700 гривень
Про це в Кабміні домовилися з нафтопереробниками, а відповідний документ Міністр агрополітики Віктор Слаута підписав у присутності журналістів — під час гарячої урядової телефонної лінії «Проблеми економічної реформи». Було озвучено і таку цифру: за розрахунками потреба в пальному на польові роботи становить 1,9 мільйона тонн. І, якщо вірити Мінагрополітиці, дефіциту тут не передбачається. Все гаразд з міндобривами. В. Слаута впевнений: їх селяни вноситимуть в грунти активніше, ніж торік. Адже на закупівлю добрив передбачено 140 мільйонів гривень компенсацій в аграрному бюджеті.
Не бачить особливих проблем новий міністр і з посівною технікою — її вистачає, і з посівним матеріалом. Ним селяни забезпечені найкраще і є достатній резерв. Перебої, якщо і виникнуть, то з насінням ярої пшениці. Посівні площі під цю хлібну культуру, планується, помітно зростуть.
А от із зернозбиральними комбайнами — просто біда. Розв’язанням цього питання, зізнався міністр, міністерству доведеться перейматися аж до жнив.
За прогнозами, посівна техніка в Криму, де вдень стовпчик термометра доходить до плюс дев’яти, вийде в поле вже через тиждень-другий.