Голосування з постанови про внесення доповнень до законопроекту №4105 засвідчило, що в парламенті є потенціал для остаточного схвалення змін до Конституції. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на брифінгу після позавчорашнього вечірнього засідання парламенту. Трагедії, з огляду на останні події, переконаний Володимир Литвин, робити не треба, бо попереду основна робота — потрібно знову домовлятися і чітко зафіксувати процедуру підготовки до розгляду законопроекту після повернення з КС.
На переконання Голови ВР, парламент уже в лютому має прийняти постанову, в якій треба чітко зафіксувати, що остаточні зміни до Конституції ухвалюватимуть без змін до статті 103 (про спосіб обрання Президента). Народні обранці, за його словами, мають визначитися: у разі досягнення консенсусу законопроект ставиться на голосування в цілому. Якщо ні — то документ голосується постатейно.
В. Литвин наголосив, що розмови про кризу, політичну, парламентську чи конституційну, свідчать про наявність в країні «доволі потужних демократичних елементів розвитку». Бо, зазначив Володимир Литвин, кризи ніколи не буває там, де є диктатура, а виникає вона переважно в суспільствах, які розвиваються шляхом демократії.
Глава парламенту вважає, що до спеціального представника президента ПАРЄ в Україні треба ставитися спокійно і співпрацювати з ним. Він також наголосив, що навіть якщо рекомендації не подобаються і не сприймаються, потрібно шукати в них раціональне зерно, яке можна використати, бо «це певний барометр європейських настроїв щодо України».
Щоб уникнути бійок та блокування парламентської трибуни, треба домовлятися, а не встановлювати нові правила гри, переконаний Голова ВР. А недовіра, через яку важко знайти компроміс, лежить у політичній площині. А якщо довіри немає, зазначив глава парламенту, всі живуть змовою.
Крім того, Володимир Литвин спрогнозував, що під час розгляду питання про ротацію членів ЦВК буде «дуже складне позиціювання» щодо домовленостей про підтримку того чи іншого кандидата. «Це питання проходитиме в сесійній залі надзвичайно складно, протистояння гарантовано», — додав Голова ВР.