Ранкове і денне засідання 4 лютого
Народні обранці розглянули і ратифікували низку міжнародних угод. Зокрема, ухвалено проект закону про ратифікацію Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про довгострокове співробітництво щодо використання ракети-носія «Циклон-4» на пусковому центрі Алкантара.
За словами голови Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Георгія Крючкова, це дасть змогу значно активізувати співробітництво України у дослідженні та використанні космічного простору. Його підтримав і доповідач з цього питання генеральний директор Національного космічного агентства України Олександр Негода, який додав, що українські ракетоносії найкращі та найнадійніші у світі.
Проте Андрій Шкіль (БЮТ) і Юрій Кармазін («Наша Україна») вимагали від уряду чіткіших даних про доходи, які матиме Україна від такого співробітництва. За словами «бютівця», є чимало прикладів, коли Україна, підписуючи такі угоди, нерідко опиняється у ролі «бідного родича», бо, маючи потужний потенціал, отримує прибуток менш як 20 відсотків від загального.
Депутати також ратифікували Кіотський протокол до рамкової Конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату. Нагадаємо, що сторони Конвенції взяли на себе зобов’язання стосовно кількісного обмеження і зменшення викидів. Країни, які підписали Конвенцію, зобов’язуються здійснювати заходи, спрямовані на зведення до мінімуму несприятливого впливу на зміну клімату, міжнародну торгівлю тощо. У разі, коли в результаті здійснених заходів кількісний показник антропогенних викидів буде зменшено нижче встановленого рівня, сторона матиме різницю між фактичними показниками викидів та встановленими: передати іншій стороні, на підставі укладеної між ними угоди; зарахувати її в рахунок наступних років (у такий спосіб збільшивши собі показник антропогенних викидів на майбутнє).
Міністр екології та природних ресурсів Сергій Поляков і голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Геннадій Руденко закликали депутатів підтримати законопроект, оскільки, за їхніми словами, у такий спосіб в Україні буде безпечніша екологія. Міністр також відзначив, що нині в Україні більш як 300 млн. тонн викидів на рік, коли, скажімо, ця цифра в 1990 році становила 880 млн. тонн. Ратифікувавши цю угоду, Україна, переконував Сергій Поляков, отримає 1,5 млрд. доларів інвестицій. Про втрати нашої країни міністр скромно промовчав.
І це насторожило народних обранців. Зокрема, «нашоукраїнець» Юрій Кармазін запропонував відкласти це питання і перевірити ефективність міжнародної допомоги. Комуністи, думку яких оприлюднив Юрій Соломатін, намагалися розвіяти «міфи про глобалізацію у світовому масштабі» і запропонували депутатам не ратифіковувати Кіотський протокол. Соціаліст Микола Рудьковський зазначив, що спочатку уряд має вирахувати деякі екологічні показники, а Верховна Рада — ухвалити жорсткі закони в екологічній сфері.
Після перерви депутати за скороченою процедурою розглянули законопроект про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік. «Документ передбачає затвердити прожитковий мінімум на одну особу в розмірі 358,49 гривні на місяць». Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, представляючи документ, зазначив, що в середньому мінімум підвищено на 20 гривень і закликав депутатів найближчим часом схвалити урядову ініціативу, що дасть змогу певним категоріям населення отримати субсидію. Борис Беспалий запропонував уряду відкликати «цинічний» законопроект, бо він безнадійно застарів. А змінити методику перерахунків запропонували Андрій Шкіль та Юрій Кармазін.
На денному засіданні парламентарії також ратифікували угоду про співробітництво з реалізації проекту інтеграції нафтопроводів «Дружба» та «Адрія», угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації тощо.
Народні депутати розглянули також проект закону про загальнодержавну програму створення військово-транспортного літака Ан-70 та його закупівлі за державним оборонним замовленням.
На початку ранкового засідання після оголошення депутатських запитів, заяв і повідомлень Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав з днем народженням Равіля Сафіулліна  та Анатолія Льовіна. Також глава парламенту повідомив, що інформацію про участь постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ на січневій сесії 2004 року парламентарії заслухають у п’ятницю.