Зазвичай це відбувається не стільки через розмір податків, скільки через складнощі системи та її нерозумності. Адже за будь-яких обставин завжди будеш винен.
В Україні вже стало традицією, навряд чи доброю, що в закон про бюджет на черговий рік вноситься положення, яким «призупиняється» дія певної правової норми чи навіть цілого закону. Здебільшого «зупиняють» пільгові норми, пов’язані з оподаткуванням. І це при тому, що Закон «Про систему оподаткування» забороняє вносити зміни до податкових законів іншими законами, крім законів про оподаткування. Закон про бюджет на черговий рік не є податковим законом. Але знайдено слово: «призупинити», а це не «внести зміни». Відчуваєте різницю! Для тих, хто платить, — різниці жодної, адже пільг з податків немає. Так в цьому році позбавилися податкової пільги галузі, які держава мала б підтримати, наприклад, українське книговидання та преса.
Про цьогорічне збільшення вартості друкованих ЗМІ вже говорили багато. І нібито підготовлено законопроект, який поновлює втрачену пільгу. А відтак збільшення вартості преси в цьому році може і не відбутися. Проте коли це станеться і чи станеться взагалі — поки невідомо. А от щодо книговидавців, то тут ситуація досить дивна — з одного боку закон про бюджет зупинив дію Закону «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» та п. 5.1.2 Закону «Про податок на додану вартість», скасувавши податкові пільги, з другого — законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки книговидавничої справи в Україні» (набрав чинності з 1 січня 2004 року, як і закон про бюджет) книговидавцям надано пільги з податку на додану вартість. У пресі пролунало — нібито Кабмін сказав, що пільги для книговидавців в нинішньому році діють. Але й досі ніхто жодного документального підтвердження цього не побачив. То як чинити правильно, щоб не бути покараним, невідомо.
Не менш пікантна ситуація складається і у підприємців, які вирішили працювати за спрощеною системою оподаткування. Завдяки Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з’явилося подвійне оподаткування. Бажав цього хтось чи ні, але незважаючи на те, що у складі єдиного податку залишилося 42 відсотки ставки податку, що йдуть у Пенсійний фонд, підприємець ще має окремо сплачувати пенсійний внесок в розмірі 32 відсотки фонду заробітної плати працівників до того самого Пенсійного фонду. Підприємці опинилися на роздоріжжі: досі незрозуміло, як саме законно зробити сплату цих внесків, за якою формою звітуватися. Ще абсурдніша ситуація з підприємцями-пенсіонерами. Займаючись підприємницькою діяльністю через неможливість прожити на пенсію, вони тепер зобов’язані щомісяця платити в Пенсійний фонд більш як 70 грн., тоді як їхні пенсії збільшено лише на 6—10 грн. Отак понівечили саму суть спрощеної системи оподаткування, яка вивела з «тіні» велику армію підприємців. І підприємці знову тікатимуть у «тінь» від держави, як від скаженої собаки.