«У мене були проблеми з нирками. Уролог направив мене на обстеження до ендокринолога. І ось мені поставили діагноз — цукровий діабет другого типу. Цей діагноз мене лякає. Я не знаю, як поводитися, що робити, як лікуватися?»
Вадим МАСЛЯНИК.
Київ.
Ми попросили проконсультувати нашого читача завідувачку діабетичного відділення Київської міської клінічної ендокринної лікарні Галину МИХАЛЬЧИШИН:
— На жаль, дотепер нам невідомі ліки, здатні цілком вилікувати цукровий діабет. Ситуація ускладнюється ще тим, що перші симптоми діабету другого типу часто є досить розмитими, і досить часто діагноз діабету встановлюється у разі звернення хворого до окуліста, кардіолога, нефролога, хірурга з приводу захворювань, що є за своєю суттю ускладненнями цукрового діабету, як це було у вашому випадку.
Звичайно, єдиним можливим способом боротьби із захворюванням і його наслідками є правильне лікування, яке контролюють і лікар, і сам хворий. Метою терапії цукрового діабету є досягнення і підтримка рівня глікозованого гемоглобіну (А1с) нижче за 7 відсотків. Цей показник на сьогодні єдиний, що точно відображає стан компенсації цукрового діабету протягом останніх трьох місяців (раніше орієнтувалися на рівень глюкози крові натщесерце).
Досягти необхідного рівня глікозованого гемоглобіну можна із застосуванням різних цукрознижувальних препаратів (зокрема, інсулінів), потрібно лише підібрати правильну дозу. Однак, як заведено казати в ендокринологів, «платою за хорошу компенсацію діабету є гіпоглікемія». Надмірне зниження рівня цукру в крові (гіпоглікемія) спостерігається у разі терапії цукрознижувальними препаратами досить часто. Ознаки легкої гіпоглікемії — слабкість, підвищення потовиділення, тремтіння в тілі, порушення зору тощо. Важка (яка найчастіше трапляється в нічний час) може призвести до судом, втрати свідомості, коми і навіть смерті.
Страх розвитку гіпоглікемій є однієї з головних причин застосування цукрознижувальних препаратів (особливо інсуліну) в недостатньо ефективних, низьких дозах. Так вдається зменшити імовірність надмірного зниження рівня цукру в крові, однак це не вирішує головного завдання — досягнення і постійна підтримка нормального рівня цукру в крові.
Однак проблема ефективної терапії цукрового діабету і підтримки нормального рівня цукру крові досі залишалася в сфері бажаного, але недосяжного внаслідок наявного взаємозв’язку між ефективністю цукрознижувальної терапії і частотою гіпоглікемій, що виникають. Ми намагаємося використовувати у своїй практиці новий аналог людського інсуліну Лантус. Він дає змогу досягати рівня А1с нижче за 7 відсотків без підвищення ризику розвитку гіпоглікемій. До того ж дія цього препарату наближена до вироблення інсуліну здоровою підшлунковою залозою в «фоновому» режимі (проміжках між прийомами їжі).