Минулої суботи польські книгарні мережі магазинів «ЕМПіК» відкрилися незвично рано: у Лодзі — о 7.24, у Бидгощі — о 7.00, у Познані — о 7.36. Саме у цей час у Польщі розпочалася презентація п’ятої книги Джоан Роулінг про найпопулярнішого у світі чарівника Гаррі Поттера, яка має назву «Гаррі Поттер і орден Фенікса».
Незважаючи на офіційну заборону читати книги про Поттера у школі, на засудження магічного книгосеріалу з боку католицької церкви, попри сильний мороз познанські поттеромани товпилися біля входу до «ЕМПіКу» ще о сьомій. Шанувальниками юного чарівника виявилися здебільшого діти віком від восьми до тринадцяти років. Багато з них, з поваги до кумира, вирядилися у «магічні» плащі й чаклунські капелюхи. А за склом, на вітрині, вже стояла мрія кожного поттерівця — книжка про нові пригоди Гаррі. Коштує це чудо дитячої літератури 43,99 злотого (близько 46 гривень). Для тих, хто у перший день продажу придбає п’ятий том, керівництво магазину пропонує значні знижки на купівлю чотирьох попередніх (якщо ви їх раптом не прочитали).
Рекламна кампанія п’ятого Гаррі на цьому не вичерпувалася. Окрім книжки, на вітрині й полицях можна було знайти пенали, ручки, плакати із його зображенням. Біля входу працівники магазину роздавали аркуші з конкурсними запитаннями, давши відповідь на які, можна отримати безкоштовно плакат з Гаррі. Запитання номер сім звучало так: «Який улюблений смак Рона, найкращого друга Гаррі?» І варіанти відповідей: а) шоколадної жаби; б) м’ятного кролика; в) кремової змії. Досить дивні смаки, певне, має той Рон.
Рівно о 7.30 до «ЕМПіКу» під’їхав «чарівний» трамвай, з якого вийшли сучасні дитячі кумири — відьми, чаклуни і ще якась нечисть. І нарешті двері книгарні відчинилися! Як неправий той, хто сказав, що сучасна молодь не дружить із книжкою! Дружить, тільки з якою...
Працівники служби охорони дещо розгубилися перед шаленим натовпом юних поттероманів. Уже за хвилю перший хлопець стояв перед касою з омріяним «Гаррі Поттером». За п’ять хвилин до каси вишикувалася ледь не півкілометрова черга. «Шановне панство! У підвалі теж є каси!» — лунало з гучномовця. «Я маю цю книжку! Я щаслива!» — сказала мені тихо восьмирічна Аніта, тримаючи в руках «Гаррі».
Абсурдність того, що відбувається, схоже, розуміла тільки група молодих людей, які, очевидно, зайшли до магазину після нічної вечірки. «Я люблю тебе, Гаррі Поттер!» — кричав, сміючись, один з молодиків. Однак охорона, певно, не повірила в щирість його почуттів і попросила поводитися стриманіше.
Нещодавно в Польщі відбулася значно скромніша презентація книги хорватської письменниці Дубравки Угресич, що, на мою думку, має дуже влучну назву: «Література — це тільки товар».
 
Познань.