Завжди толерантне Закарпаття останнім часом стало регіоном посиленої уваги не лише в Україні. Багато хто вважає його, з огляду на майбутні президентські вибори, своєрідним полігоном для відпрацювання різних передвиборчих політичних технологій. За основу беруться події, що знову розгорнулися навколо виборів мукачівського міського голови, зокрема у протистоянні між «Нашою Україною» та об’єднаними соціал-демократами. Саме ці дві сили — головні гравці на закарпатському політичному полі. Вони найчисельніші й найбільш структуровані.

 Партії

Переважна більшість обласних організацій політичних партій та громадських організацій, яких на Закарпатті зареєстровано більш як 70, особливою активністю не відзначаються, і передвиборний дух ще не рве їхні тіла не те що до бою, а й навіть до дії. Створюється враження, що вони придивляються до цих технологій, щоб застосувати їх для майбутніх локальних боїв за умови, якщо не буде єдиного кандидата від влади. У разі якщо такий кандидат буде, можливо, що окремі з них «флюгернуть» у його бік, щоб мати від цього хоч якісь дивіденди.

Обласні організації НРУ, УРП «Собор», БЮТ, КПУ, СПУ, ВО «Батьківщина» мають власний хребет і час від часу виходять з окопів, щоб провести протестні акції. Це стосується збору підписів за відкрите всенародне обрання Президента України, осуду політики підвищення цін, вступу України в ЄЕП, критики політичної та пенсійної реформ тощо.

Та найкращу характеристику діяльності політичних партій і майбутніх президентських перегонів дають самі закарпатці. Їхні мотиви продиктовано реаліями життя. Це засвідчують результати комплексного вивчення громадської думки стосовно соціально-економічних та політичних процесів в Україні загалом і на Закарпатті зокрема, проведеного наприкінці минулого року науково-соціологічною лабораторією Закарпатського інституту ім. А. Волошина МАУП. Результати його опублікувала 24 січня тижнева закарпатська газета «Срібна Земля». Отже,

Електорат

На запитання, чи цікавляться респонденти політичними подіями в Україні, 78,1 відсотка опитаних відповіли ствердно. Найбільш активні політично — мешканці Мукачівського, Міжгірського, Воловецького, Виноградівського та Хустського районів, найменше —Іршавського, Перечинського та Великоберезнянського. Щодо оцінки політичної ситуації в Україні та на Закарпатті, то нормальною і доброю її вважають відповідно 38 та 53,9 відсотка, поганою — 28,2 та 17, 7 відсотка. Економічну ситуацію в Україні оцінюють як негативну 55,7 відсотка опитаних, на Закарпатті — 40,2 відсотка.

Оцінка роботи народних депутатів у Верховній Раді така. Позитивною її вважає лише 7,2 відсотка опитаних, посередньою — 26,6, негативною — 47 відсотків. Тій чи іншій фракції у Верховній Раді та їхнім політичним партіям закарпатці довіряють так: «Нашій Україні» — 33,5 відсотка, СДПУ (о) — 13,9, БЮТ —10,8, СПУ та КПУ — по 8,5, «Регіонам України» — 6,2, Партії промисловців і підприємців — 4,4, НДП —3,7, «Трудовій Україні» — 3,3, Аграрній партії — 2,6, «Демократичним ініціативам» — 0,2 відсотка.

До органів влади України та інших громадських інститутів з довірою опитані ставляться так: Президента — 28 відсотків, уряду — 39,2, Верховного Суду — 29,9, СБУ — 47, міліції — 19,9, засобів масової інформації — 44,7. Найбільшу довіру — 73,2 відсотка — має церква.

Засоби масової інформації

За соціологічним моніторингом провідних регіональних газет найбільш читабельними й поширеними є тижневик «РІО» (тираж 20 500 примірників), «Новини Закарпаття» (35449), «Європа-центр» (11 200), «Срібна Земля» (6 000), «Фест» (10020), тижнева закарпатська газета «Старий Замок» (12 407), «Вісті тижня плюс» (5000) і «Закарпатська правда» (тираж 7010 примірників). Провладні з них — «Новини Закарпаття», «Закарпатська правда» й «Вісті тижня плюс», опозиційні — «Старий Замок» та «РІО». Перша з них стоїть на засадах «Нашої України», друга — на позиціях народного депутата України Сергія Ратушняка. «Європа-центр» схиляється до поглядів народного депутата України Едуарда Матвійчука і у зв’язку з його переходом із фракції «нашоукраїнців» до «регіоналів», хоч не надто й відверто, але все-таки зміщує акценти від Віктора Ющенка до Віктора Януковича. До честі газети, вона об свого попереднього кумира ноги не витирає. Виважену позицію, навіть попри свої симпатії до «Нашої України», займає «Фест». «Срібна Земля» переважно відображає погляди свого шеф-редактора Віктора Бедя та Християнсько-народної спілки Закарпаття, яку він очолює. Опосередкований індекс довіри цих видань згідно із соціологічним моніторингом згадуваного інституту такий: «Старий Замок» — 4,69, «Закарпатська правда» — 4,65, «Новини Закарпаття» — 4,29, «Європа-центр» — 4,17, «Фест» — 4,15, «Срібна Земля» — 4,14, «Вісті тижня» — 4,09, «РІО» — 4,02.

То в кого чуби тріщать?

Нагадаємо, що згідно з указом Президента України Леоніда Кучми за 25 грудня 2003 року «Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян та нормалізації життєдіяльності м. Мукачевого Закарпатської області» виконувачем обов’язків Мукачівського міського голови на період до обрання міського голови в установленому законом порядку призначено заступника голови обласної державної адміністрації Мирослава Опачка.

У зв’язку з останніми подіями в Мукачевому Закарпатський інститут політичних досліджень провів репрезентативне телефонне опитування мешканців міста. На запитання, чи схвалюють мукачівці указ Президента про призначення заступника голови облдержадміністрації Мирослава Опачка, «так» відповів 21 відсоток опитаних, «ні» — 48 відсотків, «важко відповісти» — 28. На вибори міського голови 18 квітня, за результатами цього опитування, прийдуть 82 відсотки, не прийдуть 6 відсотків, 11 не визначилися. Результати опитування коментують так: «... Указ Президента не відповідає політичним настроям мукачівців. Загалом вони залишаються стабільними з літа минулого року, але промовистим є те, що істотно втратив у популярності Ернест Нусер. Таким чином, за нормальних обставин виграти мукачівські вибори чинній обласній владі буде дуже важко».

Голова обласної державної адміністрації Іван Різак вважає, що в Мукачевому, як і в усьому Закарпатті, триває спокійне, розмірене життя. На запитання про його ставлення до заяв опонентів про те, що указ глави держави з правової точки зору некоректний, він відповів: «Я думаю, що тут довго коментувати не потрібно, бо указ Президента України прийнято відповідно до чинної Конституції України і однозначно буде виконано».

І його вже виконують. Місто над Латорицею почало відчувати солідні фінансові ін’єкції. За повідомленням прес-служби облдержадміністрації, для прискорення виконання свого указу Президент України доручив Прем’єр-міністрові Віктору Януковичу «вжити заходів до відпуску з Держрезерву продовольчого зерна для забезпечення нагальних потреб Мукачевого, забезпечити фінансування у необхідних обсягах робіт із реконструкції захисних споруд, визначити обсяги і джерела фінансування у 2004 році невідкладних заходів із модернізації житлово-комунального господарства Мукачевого». Першому віце-прем’єр-міністрові Миколі Азарову, голові Держказначейства Петрові Петрашку, голові Закарпатської облдержадміністрації Івану Різаку доручено «забезпечити вчасне перерахування запланованих на січень субвенцій з держбюджету (з урахуванням сум заборгованості за минулий рік) на надання допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям тощо». Глава держави також дав низку інших доручень для розв’язання соціально-економічних питань Мукачевого.

Чи не підстави для спростування відомого прислів’я про сварку між панами та мужицькі чуби?

 

Закарпатська область.