«Ні за яких обставин я не збираюся брати безпосередню участь у президентських виборах», — заявив Леонід Кучма під час зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради, що відбулася з їхньої ініціативи. Глава держави вважає своїм завданням забезпечити прозорі, демократичні вибори «без суттєвих порушень», щоб ми показали: «ми йдемо шляхом демократії», а «не тільки декларуємо». Про це йдеться на офіційному сайті глави держави. Леонід Кучма також наголосив, що ніколи не пропонував виборів Президента в парламенті, а завжди був за всенародне волевиявлення.

Під час зустрічі, в якій взяли участь керівництво парламенту та Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, обговорили подальше проведення політичної реформи в країні. Глава держави, зокрема, зазначив, що не збирається брати участь в обговоренні роботи сесії. «Це суто ваша проблема. Мене хвилює проблема політичної реформи. Я вважаю, що вона обов’язково повинна відбутися», — наголосив Леонід Кучма.
За його словами, конституційна реформа потрібна для створення дієвої і відповідальної влади. «Я неодноразово наголошував: якщо парламент прийме тільки одне рішення, що за результатами парламентських виборів утворюється коаліційна більшість, яка сформує уряд, і вона візьме на себе відповідальність, а Президент отримає право розпуску парламенту за відповідних ситуацій, то я вважав би, що головне завдання ви виконали», — додав глава держави.
Як повідомив постійний представник Президента України в парламенті Олександр Задорожній, учасники зустрічі попередньо домовилися, що в тексті законопроекту залишать систему виборів Президента. Крім того, за його словами, досягнуто «повної домовленості» стосовно голосування за законопроект про вибори народних депутатів на пропорційній основі, за постанову про проведення виборів Президента 31 жовтня 2004 року. Проте залишилося всі домовленості закріпити на папері. Народний депутат також повідомив, що координатором парламентської більшості переобрали Степана Гавриша.