До країни надійде чергова порція імпортного збіжжя
У Нацбанку на черговій нараді, що її НБУ проводив спільно з урядом, Мінагрополітики та Асоціацією комерційних банків, заздалегідь вирішували актуальну до весняно-польових робіт проблему: кредитування аграрного виробництва. Власне, питання — позичати чи не позичати — перед банкірами не стояло. Позичати! А забезпечення підприємств агропрому достатніми обсягами кредитних ресурсів Нацбанк навіть оголосив пріоритетною позицією у своїй політиці. Така позиція цілком вмотивована, вважає його глава Сергій Тігіпко: «Не будемо забувати, що цей сектор є системоутворюючим для інших галузей. Легка промисловість, переробна промисловість практично без сільського господарства, якщо там є проблеми, також працювати не можуть. Надзвичайно багато залежить від експорту. І стабільна гривня буде стабільною тоді, коли сільське господарство буде експортером і не буде завозити зерно».
Врешті-решт, сторони підписали меморандум про взаєморозуміння, хоча перешкод на шляху наповнення агросектору позичками ще чимало. Головна з них — велика заборгованість господарств перед банками. Заклики-гасла від уряду не забувати про хліб насущний та підтримати продовольчу безпеку банкіри перекривали прозаїчним: треба працювати над механізмами, які гарантували б повернення кредитів.
Разом з розв’язанням питань урожаю прийдешнього доводиться пожинати проблеми, народжені тогорічними зерновими недоборами. Кабмін просить трейдерів у найближчі два місяці завезти до країни 700 тисяч тонн продовольчого збіжжя. Віце-прем’єр з питань АПК Іван Кириленко пояснив, що в державних засіках необхідний запас збіжжя — три мільйони тонн — є, але регіонами резерви розподілено нерівномірно. І ці 700 тисяч тонн необхідні для підстраховки, щоб знову не поповзли вгору ціни на хліб.