Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з Міністром закордонних справ Ісламської Республіки Іран Камалем Харразі. Сторони обговорили двосторонні відносини, наголосивши на необхідності розширення міжпарламентського співробітництва. Іранський гість зустрівся також з Президентом України Леонідом Кучмою і Прем’єр-міністром Віктором Януковичем.
А перед цим у Києві відбувся перший раунд україно-іранських переговорів на рівні міністрів закордонних справ Костянтина Грищенка і Камаля Харразі. Як повідомив журналістам по закінченні переговорів Костянтин Грищенко, відбувся обмін думками відносно майбутнього графіка контактів на політичному рівні. Звичайно, сторони приділили увагу економічним відносинам.
Як відзначив глава українського МЗС, у минулому році товарообіг між нашими країнами зріс на 70 відсотків. Україна й Іран не збираються зупинятися на досягнутому, і тому в МЗС України обговорювали механізми підвищення взаємодії в різних сферах. Зокрема, в літакобудуванні, енергетиці, транспортній галузі. Костянтин Грищенко також наголосив, що йшлося і про нові великомасштабні проекти. На жаль, довідатися в міністра щось конкретніше про старі і нові проекти не вдалося. Посилаючись на дефіцит часу, глава прес-служби МЗС не дозволив поставити Костянтинові Грищенку жодного запитання.
Стосовно його іранського колеги, то той неодноразово запевняв журналістів, що наші відносини перебувають на високому рівні. Підтвердженням цього, на думку іранського гостя, є частий обмін делегаціями. Одержав запрошення відвідати Іран і Костянтин Грищенко.
Камаль Харразі також відзначив, що одним з обговорюваних проектів був проект транспортування газу з Ірану через Україну в європейські країни. Треба зазначити, що цей проект обговорюється вже не перший рік, однак у МЗС ставляться до нього поки що без зайвих очікувань.
Відповідаючи на запитання про політичну кризу в Ірані і можливості перенесення парламентських виборів у цій країні, міністр закордонних справ Ірану наголосив, що «його країна перебуває на шляху реалізації демократії», і вважає за необхідне поважати законодавство. «Уряд нашого президента Хатамі хоче, щоб вибори були демократичними і народ міг обрати своїх депутатів», — заявив Камаль Харразі.