Так назвали організатори творчий звіт майстрів мистецтв і художніх колективів Шевченкового краю, присвячений 50-річчю утворення Черкаської області та 190-й річниці від дня народження Великого Кобзаря. Відбувся він минулої п’ятниці в Національному палаці «Україна» і був завершальною культурно-мистецькою акцією Днів культури області, проведеною нею у столиці.
А за день перед тим на сцені цього палацу окремо звітували мистецькі колективи лише Черкаської обласної філармонії. Господарями сцени були уславлений Черкаський державний заслужений український народний хор. Особливого звучання концерту надали пісні у виконанні нашої берегині, Героя України народної артистки України Раїси Кириченко. Своє високе мистецтво демонстрували також відоме тріо бандуристок «Вербена» у складі красунь народних артисток України Лідії Зайнчківської, Людмили Ларікової та Ольги Калини, чудовий ансамбль «Росава», інші провідні майстри сцени краю. Фактично це був платний концерт, який набрав повну залу глядачів. Та це не завадило фінальному звітові, який проходив також за наповненої зали, і промовисто засвідчив: черкащанам є що показувати у столиці, й не один день. На відміну від інших областей вони не жахаються головної сцени країни.
Утім, офіційне відкриття Днів культури Черкаської області в Києві відбулося в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Черкаський обласний музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка показав там прем’єру вистави «Великий льох» за містерією Т. Г. Шевченка. В урочистостях узяв участь голова Комітету Верховної Ради з питань будівництва, транспорту і зв’язку Валерій Пустовойтенко.
Та повернімося до головної події Днів культури області — звіту майстрів мистецтв і художніх колективів з усього краю. Ще задовго до його початку всі вестибюлі, холи і поверхи Національного палацу «Україна» вирували. То там, то там співали й танцювали художні колективи. Не пройти було на виставці творів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, музейних експонатів, краєзнавчої літератури Черкащини. І, здавалося, немає потреби продовжувати свято на сцені...
А на ній було золото корогов, гетьманських клейнодів і бунчуків, маєво жупанів і стрічок, звуки дзвонів, гомін тулумбасів і бандур. І над усією цією веремією — могутнє багатоголосся людського моря. Линула величальна пісня Черкаського державного заслуженого українського народного хору. Так іскрометно і масштабно, хвилююче і пристрасно розпочався пролог творчого звіту Черкащини. Постановнику літературно-театралізованої композиції «Минуле з майбутнім в одвічнім єднанні» народному артисту України Аліму Ситнику вдалося ємно й образно передати дух і звитягу багатьох поколінь найвидатніших українців, які народилися, жили, творили на благословенній землі Богдана і Тараса.
Крім прологу, одним з найяскравіших блоків програми став виступ народних фольклорних колективів Черкащини, названий «Співає батьківська криниця». Розпочав його чудовий ансамбль пісні і танцю «Вільшанка» з Городища, котрий запросив на «весілля» все «село» ще й «сусідських трішки». Родинний дует троїстих музик з Умані, гурт українських музик «Гайда» з Катеринополя, хор «Дивоцвіт» з Умані, чигиринська «Козачка», чорнобаївська «Степовичка», гармоністи з Жашкова — 17 різнопланових самодіяльних колективів з усіх кінців Черкащини склали духмяний, барвистий букет самобутніх народних талантів. А підкорила всіх 75-річна солістка із села Лящівки Чорнобаївського району Ганна Ірклієнко, котра разом зі своїми співучими односельчанками не лише втішила старовинною жартівливою піснею, а ніби кинула глядачам жменю радості й оптимізму: «Бачте, незважаючи на жодні незгоди, Україна співає і співатиме!» До слова, життєрадісна і бідова Ганна Ірклієнко — призер «Голосу України» в номінації «кращий голос Чорнобаївського району», і про неї наша газета недавно розповідала. Як і про Миколу Масюка, соліста ансамблю «Дніпрова веселка» з Канева, котрий знаменитий ще й тим, що написав музику до пісні-гімну «Голосу України» й чудово її виконав і записав на диск. Його виступ, красивий голос і пісню «Україночки» також гаряче вітали глядачі.
Приємно відзначити, що концерт черкащан умістив у своїх рамках різні жанри музичного і пісенного мистецтва. Поєднав різні покоління майстрів мистецтв та самодіяльних артистів. На сцені танцювали п’ятилітні «козачата» і вісімдесятирічні співаки-ветерани. Кияни та гості столиці слухали зведений оркестр народних інструментів, капелу бандуристів, джаз-банд, симфонічний, духовий оркестри, хор хлопчиків. Окрасою вечора був виступ Раїси Кириченко, яка тривалий час працювала в легендарному Черкаському хорі і нині тісно співпрацює з колегами, з композитором Анатолієм Пашкевичем.
До ювілею і звітів області у столиці там, за словами начальника обласного управління культури Івана Козленка, який був і керівником творчого проекту, створили нові оркестри: духовий, народних інструментів, симфонічний, естрадний. Всі учасники виступали в нових костюмах. І ще така похвальна ознака. Черкаське земляцтво протягом двох днів організувало екскурсії для дітей — учасників головного звіту. А їх було майже 500. Багатьох приймали ректори кількох навчальних закладів Києва. Оце наша стисла розповідь про цікаві й оригінальні Дні культури Черкаської області у столиці України.
Яків ГАЛЬЧЕНКО; Лідія ТИТАРЕНКО.
Київ.