Ранкове засідання 3 лютого
Приблизно о 10 годині 15 хвилин Голова Верховної Ради Володимир Литвин, звертаючись до вщерть заповненої сесійної зали, повідомив, що відповідно до статті 83 Конституції України на вимогу більш як 150 народних депутатів об 11 годині буде відкрито позачергову сесію парламенту цього скликання. На порядок денний винесено постанову про внесення змін до постанови ВР від 24 грудня 2003 року про попереднє схвалення законопроекту 4105, що передбачає зміни до Конституції України. Повідомляв це глава парламенту під протестні вигуки «Не буде цього!» представників опозиційних фракцій. Ще приблизно через 10 хвилин через гучномовець було запрошено керівників депутатських груп і фракцій зібратися у кабінеті Голови Верховної Ради.
Об 11-й годині глава парламенту в оточенні народних депутатів, переважно членів фракції СДПУ(о), зайняв своє робоче місце і попросив депутатів зареєструватися. На табло висвітилася цифра 323. В. Литвин оголосив позачергову сесію відкритою, і в цей час у нього із гурту депутатів-опозиціонерів полетіли папери, роздані їм для розгляду, залишки букетів. Попри протестне скандування опозиційно налаштованих депутатів і неймовірний гул, глава парламенту виніс на голосування проект нової постанови ВР, який, за його словами, було погоджено з керівниками 10 фракцій. Враховано головну вимогу — вилучити із законопроекту норму про обрання глави держави парламентом, тобто чинною залишається стара норма, за якою Президента обиратимуть всенародно. Попри моральний, а почасти і фізичний (з вириванням мікрофонів) спротив опозиційних фракцій, постанову ВР прийнято конституційною більшістю — на табло висвітилися 304 голоси «за». Жоден депутат не утримався і не проголосував проти. (Не взяли участі у голосуванні 18 осіб). Ще одним таким самим дружним, якщо судити із цифр на табло, виявилось і голосування за пропозицію розпочати чергову, п’яту, сесію ВР о 16-й годині цього самого дня. До того ж головуючий оголосив про початок, після 30-хвилинної перерви, зборів народних депутатів.
Анатолій БЕНЬ.
Олександр ВОЛКОВ (позафракційний):
— Сьогоднішнє голосування — 304 голоси — свідчить про те, що опозиція повністю розколота. У ній залишилися «Наша Україна» і БЮТ. Переконаний, що законопроект №4105 отримав «зелене світло», поправки до Конституції буде прийнято. Але, гадаю, найближчим часом триватиме блокування роботи парламенту.
Роман ЗВАРИЧ («Наша Україна»):
— Питання в юридичному вимірі: чи можна вносити зміни до постанови про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції на позачерговій сесії? Якщо так, то тоді, наприклад, що заважатиме наступному парламенту буквально за один день змінити всю Конституцію? У цьому є всі елементи конституційного перевороту. Головна претензія ПАРЄ була саме до процедури схвалення законопроекту №4105. Бо для розвиненої демократії скрупульозне дотримання процедури вважається основним мірилом у ступені демократичності.
Нестор ШУФРИЧ (фракція СДПУ(о):
— Треба врівноважити нервову систему представникам «Нашої України», подивитися на реалії життя. І якщо вони зацікавлені в подальшому розвитку демократичних засад в Україні, то мають приєднатися і боротися за прийняття принаймні закону про пропорційні вибори. Якщо «нашоукраїнці» продовжуватимуть блокувати роботу, ми можемо піти на дуже цікаві адекватні кроки.
Олександр МОРОЗ (фракція СПУ):
— Думаю, емоції вгамуються, і ми підемо назустріч потребам суспільства стосовно зміни системи влади. Вважаю, що зміни до Конституції буде проголосовано, а найгострішою буде дискусія щодо строків введення цих змін. Але, сподіваюся, знайдемо компромісне рішення заради послідовної передачі повноважень від Президента до парламенту та уряду. Напевне, вже варто розпочати роботу і над змінами до Конституції стосовно місцевого самоврядування.
Олександр ТУРЧИНОВ (фракція БЮТ):
— На жаль, позиція соціалістів для нас була несподіванкою і навіть шоком. Напередодні відкриття сесії ми закінчили переговори майже о 23-й годині, спільно підписали з соціалістами вимоги до більшості. А перед початком сесії Олександр Мороз на погоджувальній раді підписав запропоновану «більшовиками» постанову, не читаючи її. Не хочу давати жодних оцінок, але головна проблема сьогодні — це єдність опозиції, що поставлена під знак питання.
Володимир РИБАК (фракція «Регіони України»):
— Скільки проведено консультацій, і з участю Президента і уряду, скільки сил та енергії спрямував Володимир Литвин на те, щоб примирити позиції. І коли все вже, здавалося, напрацьовано і погоджено — не дають вести сесію. Оцінити це немає слів. Ми навіть у дитинстві, коли були маленькі, не могли так поводитися, як нині деякі депутати. Водночас я ще не схильний твердити про розкол опозиції. Гадаю, що просто деякі фракції не хочуть взагалі жодної політреформи, а прагнуть провести президентські вибори за старою схемою.
Юліана ШЕВЧУК.