Футбол

Представники семи національних асоціацій, команди яких утворили другу відбіркову групу чемпіонату світу-2006, майже дванадцять годин у київському готелі «Національний» «ламали списи», намагаючись узгодити календар матчів свого змагання. Але марно — бажаного консенсусу так і не досягли. Цікаво, що представники п’яти делегацій підтримали український варіант календаря. Та, на жаль, важку роботу нанівець звели турки, які відкинули всі пропозиції.
Тренер збірної України Олег Блохін одразу після п’ятничного марафону сказав кореспондентові «Голосу України», що ніколи нічого просто так не відбувається: «Либонь, представники Туреччини щось знають і на щось сподіваються. А взагалі пан Гюнеш, схоже, після фіаско його команди у відбірковому турнірі Євро-2004 у матчах з Латвією намагається відновити реноме, демонструючи непоступливість. Ми навіть погодилися провести останній матч турніру з турками на їхньому полі. Отож вони в попередньому турі не грали б і отримали додатковий час для відпочинку. Та й після цього відмова...»
На прес-конференції, яка підводила рису тривалій роботі, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс дуже делікатно і з повагою висловився про всіх гостей, відзначив важливість зустрічі.
— Ми як гостинні господарі намагалися якомога більше сприяти досягненню єдиної думки. Однак турецька делегація чомусь була непоступлива. Зберемося через певний час, щоб усе-таки узгодити календар матчів.
А ось висловлювання ще кількох учасників зустрічі:
Вассіліс Гагаціс, президент ФА Греції:
— Добре розуміли, що відразу досягти компромісу буде досить складно, адже сьогодні на переговорах зібралися представники різних країн. Я вдячний президентові ФФУ Григорію Суркісу, який доклав усіх зусиль, щоб ми якнайшвидше досягли компромісу у всіх спірних питаннях. Шість країн проголосували за прийняття календаря, однак Туреччина не погодилася. Переконаний, що ми зустрінемося до 18 лютого і владнаємо всі спірні питання, адже жеребкування ФІФА — це найгірший з можливих варіантів.
Джим Хансен, генеральний секретар ФА Данії:
— Єдина і найсерйозніша сьогодні проблема у створенні календаря, як на мене, — протистояння між Туреччиною та Грецією. Досить важко дійти злагоди, коли відразу сім команд намагаються розробити єдиний календар. Хочу подякувати українській федерації за теплу зустріч і сподіваюся, що на наступній ми підпишемо меморандум про єдиний календар відбіркового турніру в нашій групі.
І насамкінець «пояснення» головних винуватців зриву переговорів. Чабаноглу Кан, менеджер збірної Туреччини:
— На початку роботи без вагань погодилися на підписання меморандуму про визначення дат для офіційних матчів у нашій групі. В останню мить з’явилася версія календаря, підтримана шістьма національними асоціаціями, але в головного тренера команди вона не здобула підтримки. Адже запропонована стратегія для нас неприйнятна.
Марсельський «Олімпік» у гостях програв матч чемпіонату Франції клубові «Сошо» — 1:2. Рахунок на 6-й хвилині відкрив марселець Дрогба. Але на 28-й і 59-й хвилинах господарі відповіли влученнями. А на 62-й хвилині «Олімпік» залишився удесятьох. За дві жовті картки з поля вилучили Фламіні.
А тим часом «Дніпро» на зборі в Туреччині переміг у контрольній зустрічі австрійський «Штурм» — 4:0 (Рикун — два, Максим’юк, Мотуз).
Юнацька збірна України (U-17) виграла і другий товариський поєдинок в Ізраїлі у своїх одноліток. Цього разу — 2:0 (Олійник, 12, Заневський, 72).
Футзал
Трнава (Словаччина). Кваліфікаційний раунд чемпіонату Європи-2005. Група 2. Україна—Білорусь. 4:1. Наша команда виграла всі три матчі на турнірі і посіла перше місце. Вона здобула путівку на фінальну частину Євро-2005, яка відбудеться в Остраві (Чехія).
Плавання
Нью-Йорк (США). Етап Кубка Світу (коротка вода). Яна Клочкова виграла золоті медалі на дистанціях 200 і 400 м комплексного плавання.
Хокей
Чемпіонат СЄХЛ. «Сокіл» (Київ) — «Металургс» (Лієпая). 6:2 і 5:1.
Теніс
Мельбурн. Australіan open. Фінали. Жінки. Жостін Енін-Арденн (Бельгія) — Кім Клейстерс (Бельгія). 6:3, 4:6, 6:3. Чоловіки. Роже Федерер (Швейцарія) — Марат Сафін (Росія). 7:6 (7:3), 6:4, 6:2.
Гандбол
Словенія. Чемпіонат Європи. Чоловіки. Фінал. Німеччина—Словенія. 30:25.