Третій гол, забитий Крістіаном Вієрі за «Інтер» у зустрічі з «Лечче» в нинішньому чемпіонаті Серії А, мало що додав до перемоги міланців з рахунком 3:1. Однак для самого форварда з цього моменту почалося небувале свято.
За якусь мить після того, як Вієрі приніс своєму клубу сотий гол, партнери увінчали його короною. П’ять років тому він одержав запрошення від «Інтера» і лише за 138 матчів у складі міланців зумів записати на свій рахунок 100 м’ячів.
— Цей жарт придумав Марко Матерацці, — сказав Вієрі під час інтерв’ю на базі «Інтера» у Міланелло. — Він два місяці під’юджував мене, запевняючи, що після сотого гола надіне мені на голову корону — і таки доп’яв свого.
Вієрі, якого в Італії називають «Бобо», нечасто спілкується з пресою — граючи за «Атлетико», він заробив ще й прізвисько «іl muto» (німий). Однак радісна подія змусила футболіста «скуадри адзурри» зрадити свої звички і висловити в інтерв’ю подяку своїм партнерам.
— Для мене було дуже важливо принести «Інтеру» сотий гол, — сказав він. — Я хочу подякувати товаришам по команді, які протягом п’яти років допомагали мені досягти цієї значної цифри. Якби не вони, то мені ніколи не вдалося б забити стільки м’ячів.
Утім, Вієрі занадто скромний — якби у розпорядженні клубу не було його бомбардирських талантів, «Інтер», напевне, не зумів би домогтися за останні роки таких результатів. На даний момент форвард посідає дев’яте місце в історії клубу за результативністю. Однак, щоб посунути з вершини Джузеппе Меаццу, який вразив ворота супротивників «чорно-синіх» 282 рази, «Бобо» доведеться неабияк попрацювати.
Сотня м’ячів, забитих за «Інтер», важлива для 30-річного Вієрі ще й тому, що в цьому сезоні вперше з часу переходу до «Інтера» у 1999 році фани висловили невдоволення його виступами. Особливо невдалим був у форварда і всієї команди початок осені, коли після серії поганих результатів було звільнено тренера Ектора Купера.
— Всяке трапляється, та для мене це не проблема, — сказав уродженець Прато, який провів дитинство в Австралії. — Уболівальники оплатили квиток і вправі робити все, що їм заманеться.
Вієрі поміняв дев’ять клубів, перш ніж надійно закріпився в «Інтері». Він каже, що, усупереч заявам преси, не збирається залишати його. «Газети то повторюють, що я піду, то повідомляють про моє бажання залишитися, — сказав форвард. — Мені добре тут. Як завжди, перед початком наступного сезону ми з президентом клубу Массімо Моратті обговоримо плани, але я чудово почуваюся в «Інтері».
Шанувальники київського «Динамо» уже, напевно, не ображаються на Вієрі та його «Інтер», який і сам не пішов далі в нинішньому розіграші Ліги чемпіонів, і киянам не дозволив. Здається, багато хто з динамівських фанів симпатизують збірній Італії. І бажатимуть їй успішних виступів на Євро-2004. Тому нашу розповідь не можна вважати закінченою без обговорення такої «дрібнички», як фінал чемпіонату Європи в Португалії.
Вієрі пропустив попередній чемпіонат Європи через травми, і тепер, зрозуміло, рветься захистити честь країни на португальських стадіонах. «Італія має сильну команду. У нас є всі підстави сподіватися на перемогу цього літа», — сказав він.
Чотири роки тому італійці дійшли до фіналу і без форварда «Інтера». Можливо, цього разу новоспечений король допоможе їм зробити останній крок?