Капітан харківської юнацької хокейної команди «Дружба-78» Ліза Рябкіна звернулася до Президента України та інших високопосадовців країни з... проханням дозволити їй грати в хокей. Півроку Державний спорткомітет забороняє спортсменці брати участь у будь-яких змаганнях з хокею, пояснюючи це тим, що грати в чоловічій команді жінка не має права. Перше коло чемпіонату України Ліза вже просиділа на лаві запасних. І в «Дружбі-78» побоюються, що капітан команди проведе на ній усе своє спортивне життя.
Єдину в Україні дівчину-капітана чоловічої хокейної команди неприємності переслідують майже всю її спортивну кар’єру. У листопаді минулого року через те, що Ліза брала участь у першості України з хокею серед юнаків, «Дружбі-78» не зарахували три виграні матчі, і команда не одержала жодної медалі, хоча претендувала на перше місце. Тепер Лізі взагалі заборонили виходити на лід у складі чоловічої команди. Вона, як і раніше, залишається капітаном, але виходить перед грою на лід тільки для того, щоб потиснути суперникам руку, а потім піти на лаву запасних. Гірше, ніж у ці хвилини, каже, ніколи не почувалася.
Тренер «Дружби-78» Іван Правилов називає заборону виходити Лізі на лід безглуздям і вважає, що через це команда втратила чи не найкращого гравця. Якщо Ліза не закидає шайбу у ворота суперника, то результативну передачу робить у кожному матчі. Як аргумент на користь дівчини в чоловічому хокеї тренер наводить приклад Міжнародної федерації хокею. Там, за її правилами, чоловіки не можуть грати в жіночих командах, а навпаки — будь ласка. Цього він хоче домогтися і в Україні, вважаючи, що тільки Президент може скасувати це нелогічне рішення чиновників: як можна так просто поставити хрест на кар’єрі спортсменки, котра є гордістю країни.
Це звернення Лізи до Президента — вже друге. На перше відповідь надійшла з Держкомспорту, у якому було відмовлено в її проханні грати в чоловічій хокейній команді. Хоча дівчина щиро зізнається, що не уявляє свого життя без хокею, що не хоче з цієї причини залишати батьківщину і що їй дуже сумно дивитися із лави запасних на те, як інші ганяють шайбу.
Дивна, погодьтеся, історія. У своєму русі до демократії держава Україна виявила бажання розширити громадянські права жінок, дозволивши їм нарівні з чоловіками навчатися по-справжньому військової справи, боротися зі злочинністю, тобто ставати солдатами, стражами законності, священний обов’язок яких — захищати країну від зовнішніх і внутрішніх зазіхань, а якщо буде потрібно — то і заплатити за неї життям. Але невже хокей (до речі, дуже привабливий і видовищний вид спорту, що занепадає в Україні) став небезпечнішим заняттям, ніж армійська та правоохоронна служба?
Харків.