Від того, як почувається платник податків (підприємець) у суспільстві, залежить економічний розвиток держави. Якщо податкове законодавство стабільне й підприємець упевнений у завтрашньому дні — він планує розвиток свого підприємства, майбутнє тощо. І навпаки, якщо податкове законодавство занадто ускладнене та часто змінюється, права платника податків не визначені, перевірки дуже тривалі й відбуваються у непередбачені строки — підприємець, перестраховуючися, побоюється робити значні інвестиції. Саме таку модель розвитку нашої економіки ми маємо сьогодні, й саме це нас не задовольняє.
Як відомо, в чинних законах стосовно оподаткування виписано головним чином обов’язки платника податків, а його права — то норми майже виняткові.
Фахівці Асоціації платників податків України під керівництвом народного депутата України, президента асоціації Степана Гавриша розробили проект закону «Про статус платника податків». Під час підготовки документа використано не лише вітчизняний, а й світовий досвід урегулювання відносин: платник податків — держава. Асоціація звернулася до громадськості з пропозицією взяти участь у його обговоренні. Для цього законопроект спрямовано до об’єднань громадян в усі регіони нашої держави, а також регіональним організаціям асоціації.
Нині багато кажуть і пишуть про підтримку розвитку підприємництва, але далі розмов справа не йде. Тим часом платник податків давно заслуговує на те, щоб мати свій окремий закон і не бути беззахисним перед армією контролюючих органів. Прийняття згаданого закону стане своєрідним «оберегом» для кожного платника податків.
У проекті чітко визначено обов’язки та права платників податків, механізми забезпечення цих прав з боку держави, права громадських організацій, які за своїм статутом відстоюють права та інтереси платників податків, визначено створення спеціального фонду для компенсації збитків, які утворилися у зв’язку з порушеннями законодавства з боку представників контролюючих органів держави.
На кожну норму права є норма обов’язків державних органів влади із забезпечення цих прав.
На думку розробників проекту, створення компенсаційного фонду має особливе значення. По-перше, цей фонд буде створено за рахунок штрафів і пені, які сплачують платники податків за порушення податкового законодавства. По-друге, перерахування коштів платникові податків може бути здійснено за такими умовами: рішення контролюючого органу про те, що їх представниками порушено чинне законодавство, рішення суду за позовом платника податків щодо відшкодування збитків, утворених неправомірними діями представників контролюючих органів. Держава не зазнає збитків. Збитки платника податків компенсуються за рахунок коштів, які сплачують платники податків у разі порушення ними податкового законодавства.
Володимир ПУСТОВОЙТОВСЬКИЙ, перший віце-президент, голова правління Асоціації платників податків України, народний депутат України другого скликання, член робочої групи.