22 січня 2004 року
Січень нинішнього року приніс нові свідчення безсоромності і цинізму правлячого режиму. В цьому особливо переконалися пенсіонери, які одержали перші пенсії після перерахунку їх згідно з новим законом про пенсійне забезпечення. Більш як вісімдесят відсотків пенсіонерів одержали пенсії, які порівняно з грудневими збільшилися в межах від трьох до десяти гривень. Якщо зважити, що за останні місяці різко підвищено ціни на продовольчі і деякі промислові товари, тарифи на житло і електроенергію, таке «підвищення» пенсій сприймається як відвертий глум влади з найзаслуженіших громадян України, які поклали своє життя на побудову нашої держави, захист Вітчизни від іноземних поневолювачів, підняли її з руїн і до наступу чорної реакції кравчуківщини-кучмівщини створили розвинену економіку і гідне людини життя, в якому перспективу мали люди всіх вікових категорій.
Початок пенсійної реформи з усією очевидністю показав, що вона прирікає старше покоління на жалюгідне існування, принижує людську гідність і гідність держави. На жаль, справджуються попередження опозиції і, зокрема, соціалістів про закладені в новому пенсійному законі положення, які дискримінують значну частину людей старшого віку і по суті своїй зменшують соціальні гарантії навіть порівняно з понівеченим урядом Кучми у 1993 році пенсійним законодавством. Але річ не тільки в недосконалості закону. Режим свідомо пішов на його введення. Поклавши в основу призначення та перерахунку пенсій застосування специфічного коефіцієнта, який розраховується за період з 1958 по 2002 рік, уряд одразу вдався до маніпуляцій з цим показником. Постановою Кабінету Міністрів № 1783 від 20 листопада 2003 року показник середньої заробітної плати за 2002 рік необґрунтовано зменшено з 376 гривень, зафіксованих Держкомітетом статистики, до 306 гривень 45 копійок. Тільки це дало можливість забрати у пенсіонерів щомісячно від 25 до 75 гривень.
Ситуація особливо загострилася на селі. Уряд Януковича спільно з кучмівською більшістю у парламенті запровадили податок на сільськогосподарську продукцію, вирощену на присадибних ділянках, змушують сплачувати шалені кошти за оформлення приватизації земель присадибних ділянок.
Режим уже тривалий час свідомо гальмує реформу заробітної плати, зробивши дешеву робочу силу єдиною підставою здешевлення, отже, конкурентоспроможності вітчизняної продукції. Тим самим штучно стримується зростання доходів працездатного населення і поповнення Пенсійного фонду. Нинішні маніпуляції з середньою заробітною платою, зі зниженням мінімальної заробітної плати вказують на те, що режим на цих операціях відмиває гроші на брудні передвиборні технології і поповнення капіталу олігархів. Це неприпустимо з будь-якого погляду, а якщо взяти до уваги, що держава обкрадає найнезахищеніших своїх громадян, дії правлячого режиму набувають особливої небезпеки для України, для її народу, для її майбутнього.
Фракція Соціалістичної партії України розцінює цинізм режиму щодо пенсіонерів як найвищий вияв зневажання загальноприйнятих норм моралі, нехтування Декларацією прав людини.
Ми вимагаємо від Кабінету Міністрів скасування зловісної постанови № 1783 як такої, що обмежує матеріальні і фінансові права пенсіонерів, кладе фальсифікації в основу державної політики і відкриває можливості для подальших маніпуляцій. Вимагаємо також відмінити оподаткування доходів селян від ведення підсобного господарства, провести безплатне оформлення земельних присадибних ділянок.
Соціалісти закликають політичні сили різних спрямувань одностайно виступити на захист пенсіонерів від посягань нинішнього правлячого режиму на їхні невід’ємні права. Соціалістична партія України закликає пенсіонерів, їхніх дітей і внуків вийти на акції протесту, відповісти згуртованістю в боротьбі за краще життя. Пам’ятайте: сьогодні режим наступає на літніх людей, завтра він розтопче надії і сподівання молодих. Кучмівщина хоче роз’єднати і посварити покоління. Якщо ми з вами усвідомлюємо себе людьми сучасної цивілізації, то повинні довести, що всі покоління в Україні єдині в ненависті до кланового режиму і готові змести його, як такий, що глумиться з прав людей, відриває нашу країну від світової цивілізації і краде в України її майбутнє.
Борітеся — поборемо! Разом — до кращого життя!
Олександр МОРОЗ, керівник фракції.