Ми проживаємо в 40-квартирному будинку. Здавалося б, людей не так вже й багато, але проблеми є. Головною з них стало використання двома власниками трикімнатних квартир всієї прибудинкової території. Вони зробили з неї земельні ділянки і вирощують помідори, цибулю та зелень, мотивуючи це тим, що, мовляв, у них, на відміну від інших мешканців, немає допомоги з села. А ми теж хочемо їсти суп із петрушкою з власної грядки. Розсудіть, кому належить прибудинкова територія?
Мешканці Тячівського району Закарпатської області.
Відповідно до п. 4.1 наказу Державного комітету по земельних ресурсах України від 05.04.1996 р.
№ 31/30/53/396 прибудинкові території (земельні ділянки) передаються у власність або надаються в користування об’єднанням власників будинків для обслуговування наявного житлового будинку органами місцевого самоврядування. Суб’єктами права власності (користування) на земельні ділянки прибудинкових територій можуть виступати також об’єднання власників допоміжних та нежитлових приміщень, у тому числі вбудовано-прибудованих та багатоквартирних житлових будинків. При переході права власності на житловий будинок (його приміщення) або на частину будинку разом з цим об’єктом переходить і право спільної власності (користування) земельною ділянкою.
Щодо частки кожного власника квартири чи нежитлового приміщення у спільній частковій власності, то вона визначається відношенням загальної площі квартири чи нежитлових приміщень, що перебувають у його власності, до спільної площі всіх квартир і нежитлових приміщень будинку. Виділення частки земельної ділянки власникам квартир і нежитлових приміщень у натурі та їх окреме відчуження не допускається.
Право власності (користування) на прибудинкову земельну ділянку кожного співвласника будинку визначається у свідоцтві про право власності на частину будинку у вигляді відповідної частки. Кожний власник будинку відповідно до своєї частки має право на доходи, які можуть бути одержані від використання земельної ділянки, і повинен брати участь у витратах на її утримання. При відчуженні своєї частки у власності будинку в її вартість включається вартість відповідної частки земельної ділянки, але за умови права власності на неї.
Тож не баріться, а поділіть ділянку між усіма співвласниками і їжте суп із петрушкою вже з власної грядки.