Сьогодні розпочинає роботу п’ята сесія Верховної Ради України четвертого скликання
У планах — понад 1000 законопроектів.
На погоджувальну раду лідерів депутатських фракцій і груп напередодні відкриття нової сесії прийшли представники всіх політичних сил, але лідери опозиційної «трійки» — «Нашої України», СПУ і БЮТ —на погоджувальній раді так і не з’явилися. Щоправда, Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко і Олександр Мороз зустрілися зранку з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином у його кабінеті.
Відкриваючи погоджувальну раду, Володимир Литвин висловив сподівання, що час перерви між сесіями дав змогу депутатам глибоко осмислити і проаналізувати всі процеси у парламенті та суспільстві. І що це дасть можливість «знайти точки дотику і порозуміння», працювати плідно й ефективно. Володимир Литвин повідомив, що в переддень відкриття п’ятої сесії о 15-й годині відбудеться «круглий стіл» з участю Президента України та лідерів парламентських фракцій і груп. А після цього депутати знову зберуться вже в стінах парламенту, щоб обговорити подальше бачення організації роботи Верховної Ради і, можливо, підписати політичну угоду.
Утім, жодних гарантій і самого факту підписання політичної угоди між парламентською більшістю та опозицією, і гарантій дотримання всіх вимог цієї угоди ніхто дати не міг. Постійний представник Президента України у Верховній Раді Олександр Задорожній в інтерв’ю журналістам сказав, що говорити про зміст політичної угоди ще зарано, бо під час зустрічі з Леонідом Кучмою до цієї угоди може бути внесено істотні зміни. За словами О. Задорожнього, для більшості  неприйнятна лише одна умова опозиції — переголосувати варіант конституційних змін (законопроект № 4105), схвалений парламентом 24 грудня минулого року. На решту вимог опозиції, зокрема й щодо збереження всенародних виборів Президента, більшість погоджується. «Ми погоджуємося на переговори і пошук компромісу в руслі проведення політреформи, — зазначив Олександр Задорожній. — Ми сприймаємо всі пропозиції, окрім визнання нелегітимним голосування 24 грудня». Тобто парламентська більшість категорично відкидає лише два варіанти: взагалі зупинити політреформу або переголосувати на цій сесії проект конституційних змін. Останнє, за словами О. Задорожнього, депутати не сприймають через юридичні наслідки. Бо тоді ця сесія розглядатиметься як сесія попереднього схвалення змін до Конституції, а остаточне прийняття конституційних змін може відбутися лише на наступній сесії восени, що майже нереально.
Однак погоджувальна рада затвердила розклад засідань Верховної Ради на 3—6 лютого, до якого внесено понад 100 питань. Десятого лютого у парламенті планується провести день уряду про стан збереження об’єктів соціально-культурного призначення у процесі приватизації та про літнє оздоровлення дітей.
Звичайно, чи зможе Голова Верховної Ради відкрити чергову сесію і чи вдасться нарешті уникнути політичного протистояння, залежить від політичних домовленостей, в яких неабияку роль відіграватиме Президент. За словами Олександра Задорожнього, Леонід Кучма на сьогодні залишається «гравцем №1» на політичному Олімпі.