Перший заступник Голови ВР

Під час свого дводенного візиту до Ради Європи очолювана Першим заступником Голови ВР Адамом Мартинюком делегація провела переговори з усіма дійовими особами цієї організації. Делегація була присутня і на самій дискусії: щоправда, через потребу відльоту зі Страсбурга не до самого завершення. Перший заступник Голови ВР прокоментував «ГУ» своє перебування в РЄ та бачення ситуації перед самим початком дебатів:
— На жаль, у нас склалося враження, що ситуація, пов’язана з ухваленням змін до Конституції, оцінюється тут не зовсім об’єктивно.
Є певне незнання нашої дійсності і Регламенту, або ж і Конституції в тому, що стосується внесення змін до Основного Закону. Питання тут розглядають як «Політична криза в Україні», але ніхто нам так і не відповів, в чому вони цю кризу вбачають? Ми вважаємо, що політичної кризи у нас немає. Але якщо буде ухвалена запропонована Моніторинговим комітетом резолюція, то вона цілком може виникнути! Отож щоб вони самі не підштовхнули нас до цієї кризи...
Велика увага під час наших зустрічей приділялася зауваженням Венеціанської комісії, мали ми також бесіду і з її секретарем. Пояснювали, чому деякі її висновки нам не підходять. Наприклад, щодо обрання суддів на десять років, а не довічно: ми переконували, що в них у демократичних суспільствах судова гілка влади є цілком незалежною, а нам до цього ще треба йти, і тому призначення спочатку на п’ять років, а потім довічно, як це є зараз, себе не виправдовує. Або щодо імперативного мандату: результати виборів, пояснювали ми, дезавуюються переходом депутатів із фракції у фракцію. Приблизно десять відсотків депутатів мігрують! Хоча їм, у Раді Європи, важко зрозуміти наші реалії, вони переносять усе на свій грунт. Так само і щодо часу проведення реформи: кажуть, перед виборами не варто змінювати правила гри. Ми намагалися їм довести, що саме тепер у нас реальний шанс домогтися змін, бо влада, яка відходить, до цього готова. А новий президент не захоче добровільно зменшувати свої повноваження.
Стосовно дискусії в ПАРЄ, то я хотів би підкреслити: не варто переоцінювати значущість резолюції, яку буде ухвалено. Вона не перша і, мені здається, аж ніяк не остання по Україні. Не слід нервуватися: такі резолюції приймають не лише по Україні, вчора, наприклад, Грузію слухали, обговорюють інші держави. На те вона і Рада Європи, щоб радити. Ці резолюції мають рекомендаційний характер, але, думаю, частину рекомендацій, які не суперечать нашому внутрішньому законодавству, ми виконаємо.
Ми, зі свого боку, запевнили всіх високопосадовців Ради Європи, що не менше за них зацікавлені в тому, щоб цьогорічні президентські вибори були всенародними, демократичними, гласними, і що ми готові до якнайширшого співробітництва з РЄ. І я сподіваюся, що, виходячи із рекомендацій РЄ, з розгляду цього питання в ПАРЄ і тих консультацій, які відбуваються в нас у країні, ми незабаром знайдемо способи для розв’язання ситуації, і зміни до Конституції будуть прийняті.