Після понад тригодинної дискусії Парламентська асамблея Ради Європи залишила без істотних змін резолюцію, запропоновану її Моніторинговим комітетом.
Асамблея закликала всі українські політичні сили сісти за стіл переговорів і водночас започаткувати широке обговорення законопроектів із внесення змін до Конституції в ЗМІ. Питання зміни способу та терміну обрання Президента ПАРЄ запропонувала винести на всеукраїнський референдум. Асамблея звернулася до Президента із закликом невідкладно подати до парламенту пропозиції про призначення членів ЦВК.
Також ПАРЄ висловила стурбованість подіями в Мукачевому. Ну й без жодних змін було залишено пункт, де передбачено санкції проти делегації Верховної Ради в ПАРЄ та України в цілому в разі, якщо конституційна реформа втілюватиметься неконституційними методами.
Сама дискусія була досить гостра, особливо голосування з поправок. Інколи опонували між собою члени української делегації. Інколи доходило до емоцій. Загалом під час дебатів брали слово дев’ять з дванадцяти членів нашої делегації.
Виступив і Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко: «Нині в Україні склалися всі атрибути демократичного суспільства... У нас немає ніякої конституційної і політичної кризи...» «Коли на карту поставлено європейські цінності — ми повинні реагувати. В цьому випадку ми виступаємо службою раннього попередження», — заявила доповідач по Україні Анне Северинсен.
Одразу після завершення дискусії кореспондент «ГУ» поцікавився, як оцінюють ухвалений документ і його можливий вплив на ситуацію в Україні члени української делегації:
Юрій КОСТЕНКО, блок «Наша Україна»:
— Ухвалена резолюція надає чергову можливість для того, щоб у Верховній Раді було знайдено компроміс і щоб ми конституційну реформу спрямували в конституційне русло. Для цього насамперед потрібно дати українським громадянам право обрати Президента. А щодо балансу між президентською і парламентською гілками влади, то тут «Наша Україна» готова підтримати той проект змін, який вестиме до поліпшення і діяльності влади в Україні, і її відповідальності перед виборцями.
Анатолій РАХАНСЬКИЙ, фракція «ППУ—Трудова Україна»:
— Інколи критикують Україну за те, що вона не приймає деякі закони без узгодження з Венеціанською комісією, а тут самі не беруть до уваги статті Конституції України, над якою комісія також працювала! Наприклад, статтю 84, де йдеться про голосування. Підхід деяких членів ПАРЄ зовсім незрозумілий: чи то вони не знають положень Ради Європи, чи то заангажовані. А найголовніше тепер — це щоб опозиція не подумала, що їй все дозволено, щоб знову не блокувалася робота у Верховній Раді.
Сергій ГОЛОВАТИЙ, блок Юлії Тимошенко:
— Я не можу спрогнозувати, як ухвалена резолюція вплине на ситуацію в Україні. На розумних людей такі речі впливають. А на тих, які причетні до створення цієї кризи... Або люди зовсім не розуміють принципів Ради Європи, або їх відверто зневажають. Якщо не розуміють, то є можливість навчитися, було б бажання. Але якщо це свідомі дії, то це велика відповідальність, бо вони завдають великої шкоди Україні, відрізають її від цінностей, на яких живе Західна Європа і до якої нині приєднуються наші західні сусіди.
Орест КЛИМПУШ, фракція «Народовладдя»: 
 — Я гадаю, що в будь-якому разі цей документ не є якимось визначальним для України. Резолюція в цілому відбиває те ставлення до нас як до молодої демократії, яке спостерігається тут у західних країнах. Але, зрештою, все це змусить нас всіх ще раз подумати і зважено підійти до розв’язання проблеми. Насамперед тих, хто вирішив діяти методом примітивного блокування. Сьогодні всім зрозуміло, що треба сідати за стіл і знаходити спільну мову.