Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України з питань захисту економічної конкуренції».
Це означає, що заради посилення захисту конкуренції у підприємницькій діяльності, недопущення зловживань монопольним становищем на ринку, запобігання неправомірного обмеження конкуренції та недобросовісної конкуренції істотних змін зазнала низка законів. Насамперед Закон «Про Антимонопольний комітет України», де по-новому визначено завдання цього органу і статус, розширено його повноваження та компетенцію його посадових осіб.
Так, у сфері здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції Антимонопольний комітет (АМК), зокрема, наділено правом розглядати заяви і справи про порушення такого законодавства та проводити розслідування за цими заявами і справами. Відтепер до повноважень цього органу віднесено також розгляд справ про адміністративні правопорушення в цій сфері, прийняття відповідних постанов та перевірка їх законності й обґрунтованості.
З метою реалізації цих повноважень АМК має право здійснювати відповідні заходи, у т. ч. пов’язані із застосуванням примусу, обмеженням прав громадян, внесенням обов’язкових для розгляду подань. Посадові особи цього державного органу наділені правом: 1) проводити перевірки діяльності суб’єктів господарювання, органів влади та органів місцевого самоврядування; 2) вимагати від фізичних та юридичних осіб необхідну інформацію, у тому числі з обмеженим доступом; 3) призначати експертизу; 4) відслідковувати ринок, визначати межі товарного ринку, а також становище (у т. ч. домінуюче) суб’єктів господарювання на цьому ринку та приймати відповідні рішення; 5) викликати для надання пояснень з приводу порушення законодавства про захист економічної конкуренції посадових осіб та громадян.
Під час проведення перевірки чи розслідування державні уповноважені АМК отримали право безперешкодно входити до приміщень підприємств, установ та організацій за умови пред’явлення службового посвідчення і документів, що підтверджують проведення перевірки чи розслідування.
Посадовим особам Антимонопольного комітету надано право у випадках та порядку, передбачених законом, проводити огляд службових приміщень та транспортних засобів суб’єктів господарювання — юридичних осіб, вилучати або накладати арешт на предмети, документи чи інші носії інформації, які можуть бути доказами або джерелом доказів у справі, незалежно від їх місцезнаходження. Якщо працівникам Антимонопольного комітету перешкоджають у виконанні їхніх повноважень, вони можуть залучати працівників міліції для вжиття заходів з подолання таких перешкод. Крім того, їм надано право залучати працівників органів внутрішніх справ, митних та інших правоохоронних органів для забезпечення розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. За необхідності до проведення перевірок вони також можуть залучати фахівців державних органів, підприємств, установ та організацій за погодженням з їх керівниками.
За результатами перевірки та розслідування Антимонопольний комітет вноситиме до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування обов’язкові для розгляду подання про анулювання ліцензій, припинення операцій, пов’язаних із зовнішньоекономічною діяльністю суб’єктів господарювання. Віднині відповідні суб’єкти (органи влади, контрольні органи, суб’єкти господарювання) отримуватимуть від АМК обов’язкові для розгляду рекомендації щодо припинення дій або бездіяльності, що містять ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції, а судові установи — позови, заяви і скарги цього комітету у зв’язку із застосуванням такого законодавства.
У сфері формування та реалізації конкурентної політики Антимонопольний комітет, крім всього іншого, наділений правом приймати власні нормативно-правові акти у формі розпоряджень, здійснювати їх офіційне тлумачення, надавати рекомендаційні роз’яснення з питань застосування законодавства, вносити приписи органам влади та органам самоврядування з метою зміни ними нормативно-правових актів, які не відповідають законодавству про захист економічної конкуренції або внаслідок неоднозначного розуміння яких створюються перешкоди для розвитку конкуренції. Одне слово, підприємцям, банкірам, перед чиїми не зовсім ясними очима з’явиться людина з посвідкою АМК, радимо поставитися до неї не менш серйозно, аніж до особи з посвідкою МВС, ДПА...
Звертаємо увагу, що новий закон визначив принципи незалежності Антимонопольного комітету, його територіальних органів та державних уповноважених, передбачив положення щодо відповідальності за втручання в їхню діяльність, а також за невиконання їх розпоряджень, рішень та вимог.
Для довідки: закон ухвалено парламентом 20 листопада 2003 р. З повним його текстом можна ознайомитись у «Голосі України» за 13 січня ц. р.