Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з видатними діячами науки та культури відбулася не для того, щоб підписати чергове звернення до можновладців. Головною її темою стало обговорення ситуації, яка склалася у Верховній Раді України у зв’язку із внесенням змін до Конституції України. А метою — щоб на українському політичному олімпі прислухалися до голосу тих, кого заслужено можна називати національною елітою.
Українському політикуму «потрібно вчитися великого мистецтва компромісу», — заявив Володимир Литвин в інтерв’ю журналістам після зустрічі. «У нас, — зазначив він, — здебільшого політики старої школи, які намагаються зламати ситуацію через коліно. А в демократичному суспільстві так не буває. Треба мати терпіння і аргументи для відстоювання своєї позиції».
Журналісти поцікавилися у глави парламенту його прогнозом на п’яту сесію Верховної Ради України. На переконання В. Литвина, ця сесія буде складна, оскільки в державі відбуваються «неоднозначні політичні процеси», пов’язані з наближенням президентської виборчої кампанії, ставки в якій будуть дуже високі. В. Литвин повідомив, що планує обговорити шляхи виходу з кризової ситуації у парламенті окремо з представниками опозиції і окремо з представниками більшості. Ведуться і консультації Президента з представниками різних політичних сил. «Якщо необхідно, проведемо загальні збори депутатів, якщо треба — по частинах, — сказав В. Литвин. — Але, думаю, не потрібно ділити парламент сьогодні навпіл, оскільки це може викликати намагання провести розподільчу лінію по всій Україні». Володимир Литвин переконаний, що українські політики повинні зрозуміти необхідність надати можливість парламенту нормально працювати.
Голова Верховної Ради також повідомив, що Конституційний Суд України отримав і сам законопроект конституційних змін, попередньо схвалений парламентом, і два подання щодо легітимності попереднього схвалення цього законопроекту 24 грудня 2004 року. «У якій послідовності він їх розглядатиме, залежить від позиції Конституційного Суду», — сказав В. Литвин. На його погляд, рішення КС може «певною мірою заспокоїти парламент». За словами В. Литвина, у парламенті є і прихильники нормалізації роботи Верховної Ради, і «непримиренні радикали», які пропонують і надалі блокувати роботу ВР. Водночас, вважає глава парламенту, для пошуку компромісу треба вести розмову з усіма депутатами, а не п’ятьма—десятьма, які видають свої позиції за інтереси всього українського суспільства.
Коментуючи проект резолюції ПАРЄ стосовно України, глава парламенту відзначив, що дуже уважно ознайомився з проектом резолюції. Майже до кожного пункту проекту резолюції ПАРЄ було напрацьовано зауваження, які передано українській парламентській делегації у Страсбурзі на сесії ПАРЄ. На думку В. Литвина, у проекті резолюції «є багато пересмикувань», які треба виправляти. Хоча участь у підготовці резолюції ПАРЄ брали і деякі українські парламентарії: про це свідчать такі терміни в тексті проекту резолюції, які не характерні для Ради Європи. Наприклад, висловлювання «якщо продовжуватимуться спроби проштовхнути Конституцію». Адже навряд чи хтось із європейських політиків ужив би в документі вислів «проштовхнути».
Рекомендації ПАРЄ, на думку В. Литвина, слід розглядати як «додатковий стимул, поштовх та підтримку процесів утвердження демократичних засад в Україні». Крім того, за словами Голови ВР, ми самі піднесли питання політичної реформи в Україні «на такий рівень, якого воно не заслуговує, створили зайві інформаційні приводи».
В. Литвин наголосив: треба спокійно ставитися і до самого факту розгляду українського питання у
ПАРЄ, і до рішень, які пропонується ухвалити, виходячи з того, що конституційна реформа — це «суто внутрішнє українське питання». Тож подолати парламентську кризу має сама Верховна Рада України.