Учора до Страсбурга з дводенним візитом прибули Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, його перший заступник Олександр Чалий та представник Президента України у ВР Олександр Задорожній. Список їхніх зустрічей довжелезний: з керівництвом Ради Європи та її Парламентської асамблеї, представниками Венеціанської комісії, політичних груп ПАРЄ та багато інших. Мета візиту зрозуміла: сьогодні Асамблея обговорюватиме питання «Парламентська криза в Україні». Учора в Раді Європи було розповсюджено відповідну доповідь Моніторингового комітету ПАРЄ, передає зі Страсбурга спеціальний кореспондент «ГУ» Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ.

Деякі висновки і пропозиції, що містяться у проекті, досить жорсткі. «Асамблея вважає, що недавнє порушення процедури голосування у Верховній Раді є недотриманням обов’язків України, передбачених статтею 3 Статуту Ради Європи. Якщо якісь подальші спроби будуть зроблені для просування політичної реформи через внесення змін до Конституції непередбаченим законом способом і неконституційними засобами або якщо Україна не зможе забезпечити вільних і чесних виборів 31 жовтня 2004 року, Асамблея може оспорити повноваження української делегації згідно зі статтею 9 Правил процедури Асамблеї і після цього може звернутися до Комітету міністрів з проханням призупинити членство України в Раді Європи згідно зі статтею 8 Статуту Ради Європи», — такий останній пункт проекту резолюції ПАРЄ. Зазначимо, що стаття 3 Статуту РЄ, на яку посилаються автори документа, гласить: «Кожний член Ради Європи повинен визнати принципи верховенства права та здійснення основних прав і свобод людини всіма способами, які перебувають під його юрисдикцією, і щиро та ефективно співпрацювати в досягненні мети Ради Європи».
Загалом проект резолюції містить 19 пунктів. Зацитуємо деякі з них. «Асамблея дуже шкодує, що українське керівництво, включаючи Президента України і Міністерство закордонних справ, розглядає діяльність Ради Європи, а саме моніторингову процедуру Асамблеї, візити співдоповідачів Моніторингового комітету та їхні заяви як «втручання у внутрішні справи України». У цьому зв’язку Асамблея нагадує, що Україна добровільно взяла зобов’язання, що випливають з її членства і передбачені Статутом Ради Європи. Тому Асамблея розцінює ці висловлювання українського керівництва як необгрунтовані й несправедливі». «Асамблея висловлює жаль з приводу того, що криза у Верховній Раді була спричинена відсутністю обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції і пов’язаними з цим діями опозиції. Асамблея вважає це неприпустимим у демократичній державі, яка дотримується верховенства права.» Крім цього, проектом передбачено привернути увагу до неврахування рекомендацій Венеціанської комісії та до того, що реформа проводиться незадовго до президентських виборів, висловити стурбованість подіями в Мукачевому. 
До проекту резолюції додано Пояснювальну записку доповідачів — Анне Северинсен та Ренате Вольвенд. «Співдоповідачі глибоко стурбовані короткотерміновими цілями та політичними амбіціями і проурядового, і опозиційного табору в цій дискусії», — ідеться, зокрема, в ній. Стосовно подій 24 грудня доповідачі зазначили, що вони завдали великого удару репутації парламентаризму в очах населення України.