Указом Президента України Державний департамент пожежної безпеки перепідпорядкували від МВС Міністерству України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Що дає така реорганізація і як оцінюють її в області? — з цим та іншими запитаннями наш власний кореспондент у регіоні звернулася до керівника Луганської облдержадміністрації Олександра ЄФРЕМОВА.

— Можу сказати, що реформування не принесло негативних результатів, — наголосив Олександр Сергійович. — У нашому регіоні керівники Головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Михайло Болотських і обласного управління пожежної безпеки Ігор Савельєв усе роблять для того, щоб цей процес пройшов не так болісно. І нам це вдається. А в результаті об’єднання, як мені здається, ця робота навіть поліпшилася. Наприклад, служби вже підготувалися до можливих паводків.

У процесі реформування подбали про створення регіональної нормативної бази, визначилися з інформуванням про всі НС за телефоном порятунку — 01. Для цієї мети в черговій частині управління пожежної безпеки та аварійно-рятувальних робіт МНС України в Луганській області було виділено додатково шість спеціальних телефонних ліній 01. До речі, коли в нашій області в травні минулого року проходили міжнародні змагання з пожежно-прикладного спорту, Міністр МНС України Григорій Рева, відвідавши чергову частину обласного управління пожежної безпеки, відзначив роботу, проведену в області в цьому напрямі.

— На жаль, іноді й виробничі проблеми стають надзвичайними ситуаціями.

— Луганська область — промисловий регіон з великою концентрацією виробничих підприємств. Її перетинають нафто-, газо- та аміакопроводи загальною довжиною більш як 4500 км. За масштабами забруднення навколишнього середовища, кількостю хімічно-, вибухо- та пожежонебезпечних підприємств область посідає в Україні друге місце після Донецької. А за основними видами небезпеки серед регіонів України, зважаючи на щільність населення, Луганщина входить до трійки регіонів із критичним рівнем небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру. Статистика засвідчує, що аварії, пожежі та інші екстремальні ситуації на промислових підприємствах і різних об’єктах області були і залишаються причиною серйозних економічних збитків. Минулий рік для області стосовно НС також був непростий: епідемія в Суходольську, повінь у Новоайдарському районі, розмінування величезної кількості боєприпасів часів ВОВ тощо.

— Олександре Сергійовичу, в травні минулого року в Луганську проходили міжнародні змагання з пожежно-прикладного спорту. Саме тоді відкрили єдиний на території СНД міжнародний салон пожежної і аварійно-рятувальної техніки ІSFRE-2003. Запам’яталося, ви запропонували Міністрові України із НС та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Григорію Реві обговорити питання співробітництва міністерства з підприємствами області. Що стоїть за такою пропозицією ?

— Коли міністр оглядав виставку аварійно-рятувальної техніки, він зазначив, що саме в Луганській області сконцентровано підприємства, котрі виробляють техніку, устаткування, спецодяг та інші засоби для підрозділів пожежно-рятувальних служб. В області нині працюємо над забезпеченням підрозділів служби порятунку необхідним сучасним обладнанням для надання першої допомоги постраждалим. Обласною держадміністрацією виділено кошти для придбання 80 апаратів штучної вентиляції легень чистим киснем ГС-10. Зазначу, що ці апарати виробляють у Луганську і, за оцінкою фахівців, вони незамінні в разі надання реанімаційної допомоги постраждалим.

— Рятувальник, зберігаючи чиєсь життя, ризикує власним. А що натомість?

— Ми чудово розуміємо, що людина, яка йде у вогонь, знешкоджує вибухові речовини або ліквідує аварію на хімічному підприємстві, ризикує своїм життям, тому в неї має бути висока заробітна плата і соціальний захист держави. Зазначу, що пожежники, рятувальники і гірничорятувальники МНС у Луганській області користуються особливою пошаною. Окрім підрозділів пожежної охорони, де працюють більш як 4500 фахівців, у селищі Лоскутівка дислокуються окремий аварійно-рятувальний загін оперативного реагування, Луганський обласний аварійно-рятувальний загін, котрі мають сучасне аварійно-рятувальне обладнання. Якщо посилити такими підрозділами пожежні частини на місцях, матимемо повноцінну структуру, здатну захищати населення від будь-яких надзвичайних ситуацій. Тому і робимо все, що від нас залежить, для розв’язання повсякденних проблем рятувальних служб.