Реформа — це ремонти доріг, багатоповерхівок, садочків, лікарень і всього того, чим займаються місцеві органи влади.
Питання децентралізації влади в Україні та впровадження реформи місцевого самоврядування обговорили учасники конференції, організованої Мінрегіонбудом спільно з Посольством Швейцарії в Україні. Участь у ній взяли віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, посол Швейцарії в Україні Крістіан Шьоненбергер, посли інших європейських країн, європейські та українські експерти з питань місцевого самоврядування, представники міських та обласних рад, асоціацій органів місцевого самоврядування.
Наголосивши на важливості широкого обговорення реформи та подякувавши послу Швейцарії за організацію конференції, В. Гройсман зазначив, що нинішній уряд від самого початку наполягав на децентралізації влади. Оскільки створена раніше система є надзвичайно централізованою, вона фактично не дає територіальним громадам жити, розвиватися та самостійно вирішувати свої питання. «Ті проблеми, які є сьогодні, не мають секторального характеру. Потрібно змінити систему управління державою для того, щоб якісно змінити життя нашої країни», — сказав він.
Віце-прем’єр-міністр також відзначив важливу роль експертів, як міжнародних, так і вітчизняних, котрі нині об’єдналися навколо цієї ідеї. Самих же експертів радує те, що нарешті влада залучила їх потенціал для вироблення рішень. Тож за результатами цієї зустрічі Центр імені Разумкова підготує спільний документ із політичними рекомендаціями, який буде передано до Конституційної комісії та Мінрегіонбуду.
Відповідно до Концепції, за місцевими органами влади також закріплюватиметься право на частку загальнонаціональних податків, а саме частина податку на прибуток підприємств та податку на доходи фізичних осіб, які зараховуватимуться до місцевих бюджетів. Тобто безпосередньо у кошик, який пов’язаний із виконанням владних повноважень на місцях.
«Ми чітко фіксуємо, що обсяг ресурсів органів місцевого самоврядування має відповідати обсягу їхніх повноважень. Це та одвічна боротьба, яку вели асоціації під час розгляду проекту держбюджету», — сказав віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
У рамках реформи передбачена також ліквідація обласних та районних державних адміністрацій. Замість них пропонується запровадити голів державних представництв, тобто префектів, котрі матимуть дві функції — наглядову та координаційну. Таким чином, зауважив В. Гройсман, ми відійдемо від системи посланців із Києва, які, маючи широченні повноваження, дуже рідко мали довіру місцевих громад.
В. Гройсман також нагадав, що днями уряд схвалив проект закону «Про співробітництво територіальних громад». Це перший документ із низки законопроектів, які необхідно ухвалити для реалізації Концепції реформи місцевого самоврядування. Цей документ передбачає п’ять можливих форм співпраці — делегування одній із громад виконання певних завдань із передачею ресурсів, реалізація спільних проектів, створення і утримання спільних комунальних підприємств чи установ, і навіть утворення спільного органу управління для виконання певних повноважень. Проектом закону визначено також механізми такого співробітництва, його фінансування та контроль.
За словами урядовця, усі ключові рішення, включно зі зміною Конституції, мають бути ухвалені ще цього року. «На базі цих змін ми ухвалимо низку нових законопроектів, експертних, консенсусних, які мають широку підтримку — про місцеве самоврядування, про місцеві державні адміністрації, новий бюджетний кодекс. Вони дозволять нам якісно запровадити зміни. Сьогодні ми з польськими експертами вже працюємо над фінансовою моделлю, над новим законопроектом про місцеве самоврядування. Тобто 2014 рік має стати роком ухвалення всіх необхідних рішень», — сказав він.
Представник Асоціації малих міст Павло Козирєв зауважив, що саме маленькі міста, а не мегаполіси першими відчують ці зміни. Водночас він вважає, що без потужної інформаційної підтримки буде важко отримати схвалення людей, бо цим питанням дуже серйозно спекулюватимуть. Тож він закликав ЗМІ виступити однією командою: «Адже це не просто реформа місцевого самоврядування, органів влади. Це ремонт доріг, багатоповерхових будинків, садочків, лікарень і всього іншого, що робить місцеве самоврядування, починаючи від народження людини і закінчуючи її смертю. І людям потрібно це пояснити. Тоді буде стовідсоткова підтримка».
У свою чергу експерт Центру імені Разумкова Юрій Якименко акцентував увагу на темі федералізації. За його словами, нею намагаються підмінити ідею децентралізації влади. До того ж нав’язується це зовні із далекосяжними планами.
«Федералізація є небезпечною, зокрема, тому, що виступає засобом реалізації цілей іншої держави. Ці цілі полягають у тому, щоб або створити певні самодостатні суб’єкти, на які можна потім впливати і блокувати через них діяльність центральної влади, або які мають стати певною проміжною формою для їх подальшої анексії. Не таємниця, що саме такі наміри має сусідня держава. Тому федералізація не відповідає національним інтересам і більше того, є прямою загрозою її суверенітету та територіальної цілісності», — констатував Ю. Якименко.
 
Дослівно
 
Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман: «Реформа місцевого самоврядування — це не примха, а необхідність. Це фундаментальна зміна і рецепт успішної України. Ми маємо це зробити навіть у тих непростих умовах, які маємо на сьогодні — військову агресію та спробу нав’язати невластивий для нашої країни устрій. Федералізація — це шлях до розколу, який заблокує розвиток і успіх держави. Натомість децентралізація влади, питання широких повноважень місцевого самоврядування, передача повноважень не на рівні регіону, а громади — це ключ до успіху країни. Переконаний: нам удасться реалізувати ці зміни і Україна врешті-решт буде успішною, європейською та демократичною країною».
 
Точка зору
 
Концепція реформи передбачає, що базовим рівнем самоврядування має стати громада. На рівні районів та областей буде сформовано виконавчі комітети, які обиратимуться з числа депутатів. «На рівні району та області це виправдано, оскільки такий підхід об’єднає депутатський корпус та забезпечить ухвалення рішень, необхідних для тієї чи іншої області або району», — сказав В. Гройсман.
 
Павєл Свянєвіч, експерт Ради Європи, віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман та посол Швейцарії в Україні Крістіан Шьоненбергер (зліва направо).
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.