Українська Гельсінкська спілка з прав людини представила днями у столиці щорічну доповідь «Права людини в Україні 2013». Правозахисники назвали ключових порушників прав людини в минулому році, серед яких  екс-президент України, органи внутрішніх справ, СБУ та суди.

Частково у звіті також відображені події Майдану, але повної картини поки що не представлено, зауважують експерти. Втім, зазначають, що ця обставина дає можливість подивитися на проблеми у сфері прав людини, які стоять перед новою владою, і ті рекомендації правозахисників, до яких варто дослухатися.

— Події 2013 року продемонстрували, що правоохоронці використовували внутрішні війська МВС для охорони громадського порядку. А це прямо суперечить ст. 17 Конституції, згідно з якою «...військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян», — каже директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров (на знімку ліворуч). — Під час супроводження мирних зібрань працівники ОВС демонстрували зразки здебільше жорсткого реагування, аналогічного умовам масових заворушень.

За словами Є. Захарова, відзначилась у порушенні прав людини і СБУ, яку разом із МВС  влада використовувала як інструмент для політичних переслідувань опонентів режиму.

У свою чергу, член правління Української Гельсінкської спілки з прав людини Володимир Яворський (на знімку праворуч) зауважив на прес-конференції, що в лідерах серед порушників опинилась і судова гілка влади. «Українські служителі Феміди виявилися залежними та політично керованими. Ми констатуємо чи не повну відсутність рішень, де вбачалися б порушення у рішеннях, діях чи бездіяльності Президента та інших державних органів і посадових осіб. Однією з причин цього став механізм дисциплінарної відповідальності для тиску на суддів», — зазначив він.

У доповіді експерти надають детальні рекомендації органам влади в сфері прав людини, які потрібно негайно здійснити новій владі для захисту демократії. Адже ні закон про амністію, ні звільнення «васильківських терористів» та Юлії Тимошенко не змінили ситуації з кількістю справжніх політв’язнів, які досі перебувають у місцях позбавлення волі. Правозахисники радять  новому керівництву держави перш за все звернути увагу на цей список. 

Друга порада — негайна ратифікація Римського статуту. «Наші рекомендації і вимоги достатньо відомі. Починаючи від ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду, що її знову відклали. На нашу думку, це питання не потрібно політизувати, потрібно негайно ратифіковувати цей статут, оскільки він може вплинути на ситуацію в Криму», — зазначив В. Яворський.

Серед інших термінових рекомендацій для урядовців: переглянути виборчу систему, зокрема, змінити вибори до парламенту на пропорційну систему з відкритими списками і змінити закон про референдум.

Вл. інф.

Фото надано Українською Гельсінкською спілкою з прав людини.

Довідка 

Доповідь «Права людини в Україні» є універсальним документом, що використовується національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні. Вона випускається щорічно, починаючи з 2004 року. В складенні доповіді взяли участь понад 30 правозахисних організацій з усіх регіонів України.