Відповідно до статей 40 та 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» заробітні плати минулих років необхідно осучаснити до стану гривні 2002 року. Ідеологія осучаснення ґрунтується на співвідношенні показників середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за окремий місяць (рік), коли надався заробіток на обчислення пенсії, до показника в 2002 році.
Такі дані надає Кабінет Міністрів України. І, як це часто буває в нашому житті, міністерський чиновник може розробити такий механізм застосування закону, що він відображатиме не букву і дух закону, а бачення чиновника. Так, на жаль, сталося і з перерахунком пенсій для сьогоднішніх пенсіонерів.
Кабмін у постанові 
№ 1151 від 24 липня 2003 р. надав дані про середньомісячні заробітні плати в Україні за 1958-1991 роки як середньорічні (для обчислень вони ж і середньомісячні) та середньомісячні за 1992-2002 роки. Подана й методика визначення осучасненої заробітної плати в гривнях, яку мали застосовувати місцеві управління Пенсійного фонду. Перерахунок розпочався й значною мірою був виконаний, оскільки з 1 січня 2004 року пенсії мали б виплачуватися за новим законом.
Але, мабуть, перші результати виявилися вищими, ніж прогнозовані, тому Кабмін приймає нову постанову № 1378 від 20 листопада 2003 року, в якій суттєво змінює показники середньої заробітної плати в Україні за 1958-1991 роки і вольовим методом погоджується з пропозицією Пенсійного фонду про «застосування під час перерахунку пенсій <...> показника середньої заробітної плати за 2002 рік на рівні 306,45 гривні», хоча не змінює даних Держкомстату щодо середньої заробітної плати в Україні в 2002 році на рівні 376,38 гривні. Отже, маємо приклад грубого порушення статті 43 згаданого закону, яка передбачає застосування для перерахунку в 2003 році середньої заробітної плати в Україні за 2002 рік, тобто 376,38 гривні.
Аналіз показує, що таке «нововведення», по-перше, значно скорочує чисельність пенсіонерів, які мали б здобути право на підвищення пенсії, бо зростає розмір заробітної плати, необхідний для підвищення. А по-друге — суттєво зменшує розмір пенсії для тих, хто ще має таке право. Для характеристики цього наводимо дані в таблицях 1 та 2, в яких чітко простежується, зокрема, зниження рівня пенсії зі збільшенням віку пенсіонера. Загалом маємо зниження розмірів пенсій на 19% від заробітної плати в 2000 році до 40% — в 1960 році. Зазначаємо, що розрахунки ведуться до пенсії в розмірі 156,30 гривні, оскільки постановою № 1378 передбачено підвищення пенсій на 4,2% особам, які не набудуть права на підвищення (для пенсії в 150 гривень це підвищення становитиме 6,30 гривні). Отже виходить, що тільки після цього настане підвищення за новим законом.
В опублікованих раніше статтях, присвячених новому пенсійному законові, зокрема в газеті Верховної Ради України «Голос України» за 25 листопада 2003 року, ми детально розробили придатний для практичного використання механізм визначення розміру пенсії за новим законом. Нагадаємо лише, що і закон, і постанова Кабміну № 1151 передбачають визначення коефіцієнтів заробітної плати, які для кожного пенсіонера вираховуються індивідуально щомісяця. Оскільки їх неможливо порівняти, бо в кожного пенсіонера свій заробіток, нами з метою аналізу (і, вважаємо, більш вигідним для практичного застосування пенсіонерами, а не Пенсійного фонду з комп’ютерами, — бо не потрібно виконувати три арифметичні дії, включаючи ділення, а лише дві дії множення) змінено порядок арифметичних дій множення-ділення, що не змінює кінцевого результату, а саме обчислений і наведений в таблиці 3 так званий коефіцієнт осучаснення — Ко, який придатний для будь-якого пенсіонера з заробітком у конкретному році.
Отже, практично для визначення розміру пенсії за новим законом можна скористатися такою формулою (не вдаючись до щомісячних обчислень, як це буде робити Пенсійний фонд за іншим порядком арифметичних дій):
П = Зв х Ко х Кс, де:
П — розмір нової пенсії (точність залежить від використаних даних), грн;
Зв — заробітна плата у відповідному році в карбованцях чи гривнях, яку подано для нарахування пенсії;
Ко — коефіцієнт осучаснення для даного року (із табл. 3);
Кс — коефіцієнт страхового стажу, що за участі тільки в солідарній системі дорівнює кількості років (місяців і днів в частках року), поділеному на 100.
Ігор ОСТАШ, народний депутат України;
Василь ШПАРИК, помічник-консультант народного депутата України.