У номері газети «Голос України» за 20 січня 2004 р. № 10 (3260) надруковано статтю «Про законність третього терміну президентства Л. Кучми». Своєю точкою зору на неї у листі до редакції газети «Голос України» поділився директор Інституту держави і права НАН України, академік НАН України, заслужений діяч науки і техніки України Юрій ШемшуЧенко.
«Насамперед, позиція, викладена у висновку, є позицією конкретних науковців, які підписали висновок, а не «офіційним висновком» Інституту держави і права НАН України, — пише Ю. Шемшученко. — Висновок, надісланий до Конституційного Суду України, складений не на бланку інституту, мого підпису на ньому немає, не вказано також і посади осіб, які його підписали. Зазначено тільки їх наукові ступені. Саме тому Конституційний Суд у своєму рішенні з відповідного питання посилається на висновок конкретних науковців інституту, а не інституту в цілому. Тож які є підстави у автора статті стверджувати, що я «поміняв позицію» з питань, викладених у висновку?
З другого боку, я не потребую, щоб будь-хто формував мої погляди з того або іншого питання. Треба нарешті навчитися всім на ділі поважати конституційне і загальнолюдське право на свободу і слова, і думки, зокрема наукової.
Тепер щодо технічної помилки стосовно «1998» р. у п’ятому томі «Юридичної енциклопедії». Очевидно, що автор статті користувався одним із сигнальних примірників даного тому. Адже ще й на сьогодні немає тиражу даного видання (а це 30 тисяч примірників). У ньому буде виправлено технічні помилки, виявлені в процесі роботи над сигнальними примірниками п’ятого тому, що цілком закономірно.
У цьому зв’язку викликає здивування твердження, що п’ятий том «Юридичної енциклопедії» «було роздано всім народним депутатам України». Оскільки дане видання здійснюється за державним замовленням, це може бути зроблено тільки після затвердження у Кабінеті Міністрів України відповідної рознарядки й поширення «Юридичної енциклопедії» по відомствах. Зараз така рознарядка ще не затверджена і інститут, як відповідальний за видання, офіційно ще жодного примірника п’ятого тому «Юридичної енциклопедії» до Верховної Ради не надсилав.»