На Дніпропетровщині відбувся перший Конгрес регіонального розвитку. Участь у ньому взяли президент Асамблеї Європейських регіонів (АЄР) Ханда Бозатлі, генеральний секретар АЄР Паскаль Гьорген, керівництво регіону, майже тисяча представників обласної асоціації органів місцевого самоврядування, вишів, міжнародних організацій, громадськості, органів самоорганізації населення, профспілок, організацій роботодавців та експертів.

На форумі відбулося безпосереднє підписання угоди про співробітництво й взаємодію у форматі Конгресу регіонального розвитку Дніпропетровщини. Основними його завданнями є: об’єднання зусиль для збереження єдності України, реформування місцевого самоврядування й територіальної організації влади — у тому числі розширення повноважень жителів області, впровадження кращих світових і європейських практик регіонального розвитку. А також впровадження стратегії розвитку області, громадянської активності, запобігання й протидія корупції.

Форматом роботи конгресу стануть сесії. Кожний учасник зможе вносити пропозиції для розгляду на пленарних засіданнях і засіданнях робочих груп, постійних і тимчасових комісій.

За словами Ханди Бозатлі, підписання угоди про створення конгресу — це чудовий крок, що дасть змогу спільними зусиллями визначити завдання і проекти, які потрібно реалізувати в регіоні насамперед.

— Це означає, що рішення будуть максимально ефективні та корисні для всіх жителів Дніпропетровщини, — вважає вона. — Адже саме сьогодні для України вкрай важливий позитивний приклад роботи, приклад об’єднання зусиль влади й людей для вирішення першочергових питань.

Під час обговорення концепції реформування місцевого самоврядування учасники конгресу одностайно погодилися з тим, що Дніпропетровщині, як і всім регіонам України, у рамках реформи необхідно сконцентруватися на трьох основних моментах: розширенні бюджетних і гуманітарних повноважень, а також жителів області.

Результатом засідання конгресу стала спільна резолюція, яку учасники направили Голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністру, у Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, Асоціацію міст України, Українську асоціацію районних і обласних рад, Всеукраїнську асоціацію сільських і селищних рад, органи місцевого самоврядування.

У документі учасники висловилися за єдність України як цілісної унітарної держави. Серед пропозицій: необхідність забезпечити проведення реформ місцевого самоврядування й територіальної організації влади до проведення наступних виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів на основі нової Конституції України. Документ пропонує введення конституційної норми обрання районного, обласного керівника шляхом прямих виборів жителями району, області, і створення виконавчих органів місцевих рад усіх рівнів.

Учасники конгресу вважають за необхідне визначити бюджетну самостійність органів місцевого самоврядування як основу їх фінансового й ресурсного забезпечення для реалізації ними власних повноважень. Крім того — гарантувати забезпечення самостійної гуманітарної політики в межах регіону за рішеннями обласних рад.

Дніпропетровська область.

ЦИТАТА

— Своєчасна передача повноважень регіонам — діючий механізм збереження цілісності України, — підкреслив голова облради Євген Удод, обраний головою конгресу. — А для Дніпропетровщини — це ще й потужна платформа для стрімкого розвитку.