Співвітчизники!
Ми щодня стаємо свідками того, як влада звужує межі незалежності української судової системи. У боротьбі зі справедливим судом можновладці застосовують різні інструменти тиску на нього, включно із підкупом і шантажем.
Так звана конституційна реформа, затіяна владою з метою обмеження прав громадян, не могла оминути і ті статті Основного Закону, які забезпечують незалежність суддів. Якщо приймуть ініційовані владою зміни до статті 126 Конституції України, можна буде на довгі роки поставити крапку на боротьбі за незалежність суддів, за справедливе судочинство. Адже автори конституційних змін хочуть відновити строковість обрання суддів, як це було за радянських часів.
Таким чином базову гарантію незалежності та самостійності суддів — їх незмінюваність — буде ліквідовано. Обрання суддів строком на 10 років парламентом, як пропонують автори конституційних змін, суперечить Постанові Верховної Ради України «Про Концепцію судово-правової реформи в Україні» від 28.04.1992 року, а також законам України «Про статус суддів» та «Про судоустрій України».
Про яке незалежне правосуддя може йтися, якщо підтвердження перепризначення суддів залежатиме від волі парламентської більшості?! Якщо судді, виконуючи свій професійний обов’язок, якимись рішеннями зачіпатимуть інтереси влади — їх шанси на переобрання будуть зведені нанівець. Тому після прийняття згаданих змін судова гілка влади стане маріонеткою у можновладців. Вони фактично одержать в свої руки судову індульгенцію. Крім того, це спричинить політизацію суддівського корпусу, підкорення суддів не закону, а вимогам впливових осіб та депутатів Верховної Ради.
Якщо принцип незмінюваності суддів буде скасовано, Конституція і закони країни не зможуть гарантувати незалежність та недоторканність суддів: неможливо буде захистити суддів від втручання в їхню професійну діяльність, а отже, не варто буде очікувати кваліфікованого та неупередженого судового розгляду.
Фракція «Наша Україна» закликає демократичні сили українського суспільства не допустити скасування норми Конституції щодо безстрокового обрання суддів, стати на захист незалежності судової гілки влади, за справедливий суд, за демократичне майбутнє України.
Віктор ЮЩЕНКО, голова фракції «Наша Україна».