Завершується Рік Росії в Україні. Які проблеми вдалося розв’язати, які питання залишилися відкритими, які нові гарячі теми виникли протягом останніх 12 місяців? Ось що думають з цього приводу політологи.
Анатолій ГРИЦЕНКО, президент Центру Разумкова:
— Рік 2003-й справді був Роком Росії в Україні — так само, як і 2002-й, 2001-й, 2000-й, хоч їх такими не проголошували. В цей період керівництво держави сумнівними діями обмежило свої можливості ефективно відстоювати інтереси України на міжнародній арені і продуктивно спілкуватися з лідерами впливових західних держав. У дуже складних для нашого Президента умовах Росія надала йому політичну підтримку, і тепер за цю підтримку треба віддячувати. Доводиться нерідко поступатися навіть інтересами країни.
За даними уряду, торік на 30 відсотків збільшилися обсяги товарообороту між Україною і Росією. Це справді значимий здобуток. Однак він є відображенням не так діяльності політиків (вони і цього року створювали штучні бар’єри в торгівлі), як зацікавленості бізнесових кіл обох країн у розвитку справді взаємовигідних економічних відносин. Домовленості у ключових сферах співробітництва з РФ були в 2003 році, по суті, грою в одні ворота. Згадаємо проекти створення Єдиного економічного простору, газотранспортного консорціуму, реверсного використання нафтопроводу, в яких надто зацікавлена Росія і в яких Україні буде дуже важко відстояти власні інтереси.
У 2003 році російський капітал зміцнив позиції в Україні, зокрема, у сфері переробки нафти, телекомунікацій, кольорової металургії, електроенергетики, харчової промисловості. Проникнення українського капіталу в Росію було обмеженим.
Значної шкоди двостороннім відносинам завдав ініційований російською стороною конфлікт довкола острова Тузла. Майже половина громадян України (46 відсотків) під час опитування засвідчили обурення діями росіян і вважають їх незаконними. Після цього інциденту ставлення до Росії погіршилося у кожного четвертого українця (26 відсотків).
Загалом, за даними опитувань Центру Разумкова, більшість населення, 52 відсотки, вважає україно-російські відносини нестабільними, ще 8 — поганими. Вважають їх добрими лише 30 відсотків опитаних (10 — не можуть охарактеризувати стан двосторонньої взаємодії). Якісних змін у природі україно-російських взаємин не відбулося. Тривав уже традиційний політико-економічний бартер у виконанні двох президентів і їх оточення. Механізми прийняття рішень стали ще менш прозорими. За спортивною термінологією, Україна виступила, швидше, в ролі спаринг-партнера і закінчила змагання з негативним політичним сальдо.
Якщо оцінювати формальні параметри — інтенсивність двосторонніх контактів, кількість спільних заходів і двосторонніх угод (майже 40), то рік минулий відрізнявся від попередніх. Однак навіть на тлі активної інформаційної кампанії Рік Росії в Україні не став подією для широкої громадськості, а третина українців (33 відсотки) про цю акцію взагалі не чули. Рік Росії в Україні не став, і за нинішніх умов не міг стати, роком прориву, розв’язання найнагальніших проблем україно-російських відносин. Найімовірніше, він став роком нових викликів, відповіді на які треба шукати разом — і українцям, і росіянам.
Ярослав ЖАЛІЛО, президент Центру «Антикризових досліджень»:
— Протягом року, що минув, спостерігалося значне зростання прагматичності в економічних відносинах між Україною та Росією. Це відчувалося і з боку Росії, під впливом якої виникла ініціатива формування Єдиного економічного простору, і з боку України, яка пішла на підписання рамкових угод. І цим фактично виявила свою готовність до налагодження прагматичних відносин в економічній та політичній сферах на пострадянському просторі. Однозначно оцінювати результати досягнутої угоди поки що важко, тому що ця угода є рамковою. Проте однозначно позитивним є те, що її укладання дає змогу перевести в режим цивілізованих, набудованих згідно з нормами міжнародного права, тісних економічних відносин.
З другого боку, не можна сказати, що потенціал Року Росії в Україні, як і попереднього року України в Росії, використано достатньо повно. Між нашими країнами залишаються серйозні проблеми. Зокрема, це стосується перспектив формування зони вільної торгівлі, виходу наших товарів на російський ринок. Серед проблем, не пов’язаних з економічною темою, — ситуація навколо коси Тузла. Я вважаю, що це — стратегічна помилка російського уряду, бо це загальмувало поступ України в реалізації угоди ЄЕП.
Олександр ДЕРГАЧОВ, політолог:
— Рік Росії в Україні призвів до більш тісної співпраці між владою двох держав. У решті аспектів результати суперечливіші. Якщо вести мову про бізнес, то, найімовірніше, тривало одностороннє нарощування російської присутності в українській економіці. Участь у приватизації, не завжди відкритій, не завжди в режимі вільної конкуренції. Тобто в режимі, коли є порозуміння на рівні урядів і потім вирішуються майнові, інвестиційні та інші питання.
Це був рік з деякими інцидентами. Передусім — це Тузла, блокування Росією спільного, вже трохи застарілого проекту Ан-70, не зовсім зрозуміла ситуація з консорціумом і реверсом нафтогону. І врешті — проблема розмежування акваторії Азовського моря і Керченської протоки.
Загалом складається враження, що Росія досить чітко визначилася, що їй потрібно у відносинах з Україною. Тоді як у Києві такого розуміння, зокрема бачення перспективи, на сьогодні немає. Є чимало можливостей для розвитку співпраці. Але, на жаль, результати тут досить суперечливі.
Те, що справді потрібно Україні у відносинах з Росією — це домогтися справжнього партнерства, паритетності. І, крім того, більшої прозорості, більшої цивілізованості у відносинах. Всього цього Рік Росії не приніс. Цілком очевидно, що майже весь перелік проблем у двосторонніх відносинах залишається, і його треба вирішувати на якісно іншій основі. Проблема захисту національних інтересів України у відносинах з Росією, швидше, загострилася.
Валентина ЄРМОЛОВА, голова всеукраїнського товариства російської культури «Русь»:
— Заходи, проведені в рамках Року Росії в Україні, показали, що інтерес до російських співвітчизників на нашій історичній Батьківщині поглиблюється і робота уряду РФ набуває дедалі системнішого характеру. А це стає чинником, що впливає на толерантність України стосовно своїх росіян.
Володимир КОРСАКОВ, голова Асоціації вчителів російської мови і літератури України:
— Завдяки Року Росії в Україні стали тісними контакти фахівців, що переймаються проблемами викладання російської мови. Русисти одержали більше можливостей вивчати досвід одне одного, ділитися своїми професійними досягненнями.
Андрій ОКАРА, політолог, Москва, Російська академія державної служби при Президенті РФ:
— Рік Росії в Україні, а також попередній Рік України в Росії задали правильний формат гуманітарного співробітництва двох країн і народів, але не наповнили його необхідним змістом. З одного боку, минулі акції і заходи породили надію на можливість тіснішого й ефективнішого двостороннього співробітництва Росії та України, але, з другого боку, було і чимало розчарувань (найбільше — конфлікт навколо Тузли). Було б цілком логічно 2004 рік проголосити роком пошуку компромісів, оптимальної форми співіснування і загального цивілізаційного «знаменника». Він міг би пройти, скажімо, під таким девізом: «Україна — Росія: осмислене партнерство».
Підготувала Наталя ФІЛІПЧУК.