53 співробітників органів внутрішніх справ Дніпропетровської області притягнуто до дисциплінарної відповідальності за порушення законів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів. Такі результати проведеної обласною прокуратурою перевірки.

Під час перевірки вивчалися питання, пов’язані з дотриманням законів про адміністративні правопорушення у сфері незаконного обігу наркотичних засобів. Перевіряли також хід розслідувань кримінальних проваджень і матеріали про відмову в порушенні кримінальних справ двох попередніх років.

Як повідомили кореспонденту «Голосу України» у прес-службі відомства, в результаті було виявлено низку грубих порушень законодавства, серед яких — втрати й неналежне зберігання наркотичних засобів і психотропних речовин, вилучених у громадян співробітниками органів внутрішніх справ.

— Так, під час інвентаризації речових доказів — наркотичних засобів і психотропних речовин — слідчим Павлоградського міського відділу було пред’явлено пакети з наркотичними засобами, які не відповідали опису в протоколі огляду й вилучення, — наводять приклад в 

облпрокуратурі. — Дані «докази» зберігалися без печатки встановленого зразка, без підписів експерта і понятих.

Інший приклад: співробітниками Амур-Нижньодніпровського та Ленінського райвідділів Дніпропетровська не забезпечувалося належне зберігання 24 одиниць речових доказів — наркотичних засобів і психотропних речовин. За цим фактом прокуратурою порушено кримінальне провадження, передбачене ч. 1 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). А загалом внесено 48 подань про усунення порушень закону.

У свою чергу, в обласній міліції повідомили, що кількість розбійних нападів на Дніпропетровщині в нинішньому році зросла вдвічі. Від початку року їх зареєстровано понад шістдесят, розкрито 37. Такі показники зростання числа злочинів правоохоронці пояснюють загальною ситуацією у країні.

— За весь минулий рік в області було зареєстровано 156 розбійних нападів, — зазначив начальник відділу ГУМВС України в області Андрій Дидочкін. — Таким чином, порівняно з минулим роком ми маємо зростання кількості таких злочинів практично вдвічі.

Розбійний напад кваліфікується за ст. 187 Кримінального кодексу України й належить до особливо тяжких. Навіть за першою частиною цієї статті передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до семи років. Інші три частини статті тяжкіші: вони загрожують позбавленням волі від семи до п’ятнадцяти років.

 

Дніпропетровська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Між тим...

...у Миколаєві співробітники міліції вилучили в  58-річної жінки опію на 100 тисяч гривень. Це черговий етап масштабної війни, яку оголосили правоохоронці наркоторгівцям регіону. Лише за дві доби міліціонери задокументували сім фактів зберігання й збуту наркотиків. Зокрема, під час санкціонованого обшуку в будинку місцевої жительки виявили й вилучили близько 40 грамів «наркотичної маси, що відповідає приблизно одному літру готового до вживання опію». Поскаржившись на тяжкі часи, пані повідомила, що зберігала цю своєрідну «заначку» на чорний день — мовляв, вона надійніша за будь-яку валюту. За цінами «чорного ринку» вартість вилучених наркотиків становила майже 100 тисяч гривень. Відкрито кримінальне провадження.  

Ірина НЕЖИГАЙ.