На жаль, ми так звикли до безправ’я, що інколи не помічаємо, як нас «шикують» чиновники різного рангу, часом порушуючи наші права, змушуючи діяти за правилами, котрі вони самі придумали. Так і хочеться згадати класика: життя — театр, а люди в ньому актори. Тільки чомусь не минає відчуття того, що не актори ми, а маріонетки, ляльки чинуш, яких ми, платники податків, ще й утримуємо.

Школяр, назвемо його Олександр, мав представити довідку про склад родини в одну шановану державну інстанцію. Звернувшись до столичного ЖЕКу № 211 (житлово-комунальне підприємство по-новому), Олександр і не думав, що одержати звичайну довідку йому буде не просто складно, а архіскладно. Паспортистка й бухгалтер, склавши відповідний документ, відправили Олександра підписати його до начальника Миколи Сандугея. Той приголомшив хлопця: твої батьки мають заборгованість із квартплати (про це, до речі, написали і в довідці), а тому довідку не підпишу! Аргументи батьків, котрі наступного дня постали перед ясні очі чиновника, що тій заборгованості більш як три роки (отже, підлягає списанню), по-перше, а по-друге, вона утворилася в період, коли родина в квартирі не проживала, не подіяли. На запитання — чи має право начальник ЖЕКу не видавати довідку, була чітка відповідь: маю! І послався начальник, щоправда, чомусь на указ Президента «Про реструктуризацію заборгованості з квартплати», запропонувавши принести всі квитанції зі сплати комунальних платежів, після вивчення яких, можливо, буде підписано жаданий папірець.

Чи лукавив начальник ЖЕКу, чи вирішив, що йому все дозволено, а тільки відомо, що немає жодного правового документа, який надавав би право працівнику контори знущатися з людей і не видавати довідки за наявності заборгованості із квартплати.

За роз’ясненнями про правомірність дій начальника ЖЕКу № 211 я звернувся в Дарницьку районну держадміністрацію до начальника управління житлового господарства Юрія Похвальоного. Цей начальник так само, як і попередній, чомусь Закон «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ і електроенергію» назвав указом Президента і сказав, що він надає право ЖЕКам не видавати довідки поки не буде погашено заборгованість. Отак і не інакше. Але в цьому законі немає такої статті! Це право чиновники установили собі самостійно.

От і виходить, що перші уроки правосвідомості наші діти одержують від таких сандугеїв. І засвоять вони, що не закон править бал у країні, а чиновник. І зрозуміють, що простіше шукати «обхідні» шляхи, аніж доводити свою правоту у високих і судових кабінетах. І хоч би що ми робили, наша держава ніколи не стане правовою, поки керівні посади (і не тільки) обіймають люди, здатні із закону зробити інструкцію «під себе».