Закон України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ і електроенергію» не дає право працівникам житлово-експлуатаційних контор відмовляти у видачі довідок на підставі наявної в мешканця заборгованості з комунальних і інших платежів. Згідно зі ст. 4 цього закону заборгованість громадян, котрі не уклали договір про реструктуризацію заборгованості і не оплачують поточних платежів, стягується житлово-комунальними підприємствами за рішенням суду.
Довідка стосовно складу родини не повинна мати реквізитів про інформацію щодо заборгованості з квартплати і комунальних платежів. Наявність такого запису суперечить суті самої довідки. З огляду, що довідка видається для пред’явлення в інші інстанції, інформація про заборгованість у ній може бути розцінена як така, що порушує права громадянина на особисте життя і його таємницю.
Крім цього, згідно зі ст. 9 Закону України «Про інформацію» всі громадяни мають право на вільне одержання, використання і поширення інформації, необхідної для реалізації їхніх прав, свобод і законних інтересів. А 31 стаття цього закону зобов’язує державні органи і організації безперешкодно і безплатно надавати громадянину інформацію про нього.