Україна та Ізраїль мають всі можливості для виведення двосторонніх відносин, зокрема і міжпарламентських, на якісно новий рівень, що відповідає інтересам обох країн. Головне, що ці можливості збігаються з бажанням і наміром українців та ізраїльтян розширити співробітництво в усіх сферах. Так можна визначити головний підсумок переговорів української парламентської делегації на чолі з Головою ВР Володимиром Литвином, що завершилися на Святій землі.
Під час візиту сторони не лише підкреслили важливість міжпарламентського співробітництва, а і підписали меморандум між Верховною Радою і Кнесетом. Цей документ декларує обов’язкову систематичну роботу парламентів, спрямовану на подальше поглиблення двосторонніх політичних, економічних, соціальних, наукових і культурних відносин. У меморандумі також заявлено про готовність до розвитку співробітництва в рамках багатосторонніх міжпарламентських об’єднань і організацій. Верховна Рада і Кнесет домовилися про обмін інформацією між профільними комітетами і групами дружби обох парламентів, а також про регулярний обмін візитами.
Центральною під час візиту української парламентської делегації в Ізраїль стала зустріч глави ВР Володимира Литвина з його ізраїльським колегою Реувеном Ривліним.
У величезній світлій залі, прикрашеній панно роботи Марка Шагала, на честь приїзду українських гостей оркестр Кнесету  виконав гімни України й Ізраїлю. Після цього глави парламентів пройшли вздовж почесної варти. Затим Володимир Литвин зробив запис у книзі почесних гостей Кнесету, де особливо відзначив, що у цих стінах приймають закони обранці найдревнішого і наймудрішого народу.
Ця подія відбулася через 10 років після такого самого візиту керівника українського парламенту до Ізраїлю. І тому у привітальному слові Володимир Литвин підкреслив, що якби не перерва в спілкуванні тривалістю в 10 років, то не було б і тіні недостатнього розуміння, що нині, на думку глави ВР, уже відійшло в минуле. Він заявив, що нашим країнам потрібно будувати відносини особливого партнерства: «Ми зробимо наші контакти регулярними, систематичними, і вони розвиватимуться на чіткій, плановій основі».
Особливий акцент Володимир Литвин зробив на історичному минулому наших народів. Адже більшість тих, хто приїхав до Ізраїлю з країн колишнього Радянського Союзу, — вихідці з України. Цікаво, що тут цим навіть деякою мірою пишаються. Так, і Президент Ізраїлю Моше Кацав, і глава парламенту Реувен Ривлін згадали, що в їхніх дітях і онуках теж є деяка частка української крові.
Крім того, Голова ВР зазначив, що відвідання ним меморіального комплексу жертвам Холокосту Яд-Вашем відгукнулося в його серці особливим болем, котрий «подвоюється і потроюється від усвідомлення того, що геноциду зазнали і наші співвітчизники»...
Подякувавши Ізраїлю за допомогу в оздоровленні наших дітей, що постраждали внаслідок чорнобильської трагедії, голова українського парламенту заявив, що Верховна Рада хоче співробітничати з Кнесетом на великій практичній основі. Це, на думку Володимира Литвина, продиктовано насамперед бажанням наших народів не відчувати себе відірваними один від одного.
Реувен Ривлін, у свою чергу, заявив про те, що народ Ізраїлю поєднаний з народом України загальною історією, в якій було і добре, і трагічне. Біля витоків будівництва Держави Ізраїль на початку минулого століття стояли євреї—вихідці з України. «Ми сумуємо з приводу тих подій (погроми в 1919—1920 роках, коли виїхало 150 тис. євреїв. — Авт.), які привели їх сюди, але водночас радіємо культурному потенціалу, який вони привнесли в Ізраїль».
Реувен Ривлін вітав будівництво Україною демократичного суспільства і заявив: «Ми раді, що Україна, знаючи, що таке диктатура, розуміє, що таке демократія і що таке складні міжнародні проблеми». Глава Кнесету вважає, що Київ має свою незалежну позицію на міжнародній арені, й тому зробив одну цікаву заяву: «Мені здається, що ви (Україна. — Авт.) зможете влити нову свіжу кров в Європу, тому що сита стара Європа вже забула, що таке диктатура».
А завершувала візит бесіда Володимира Литвина з віце-прем’єром, міністром закордонних справ Ізраїлю Сильваном Шаломом. Як повідомили присутні на зустрічі представники інформуправління ВР, глава МЗС Ізраїлю висловився за необхідність «інвентаризації можливостей» і визначення пріоритетних для співробітництва двох країн напрямів. У відповідь Голова Верховної Ради вніс пропозицію про те, що група фахівців обох країн могла б розробити довгострокову програму співробітництва і запропонувати її на підпис керівникам урядів України й Ізраїлю. Він також порушив питання про можливості організації візиту в Україну прем’єр-міністра Ізраїлю.
Сильван Шалом назвав слушною пропозицію Володимира Литвина про розробку довгострокової програми співробітництва і запевнив, що МЗС Ізраїлю винесе на розгляд прем’єр-міністра пропозицію про організацію його візиту в Україну.
Результати дводенного перебування української парламентської делегації на Святій землі вселяють певну надію, що досягнуті домовленості спрацюють і служитимуть зміцненню зв’язків двох країн у всіх сферах — державній, економічній, політичній і гуманітарній.