«Наша Україна» розблокує роботу Верховної Ради лише за трьох умов: визнання нелегітимним голосування за зміни до Конституції України 24 грудня 2003 року; перехід до іншої системи обрання президента лише через всеукраїнський референдум; негайне прийняття закону «Про Регламент ВР». Про це заявив на прес-конференції у Києві лідер «Нашої України» Віктор Ющенко.
Він зазначив, що «Наша Україна» загалом не проти політреформи як такої. Але той варіант, який пропонується нині, за словами В. Ющенка, — це «сценарій, як зберегти владу». «Наша Україна» передусім виступає проти концентрації влади в одних руках, обрання президента парламентом та суміщення в часі парламентських і президентських виборів.
Відповідаючи на запитання про можливість силового варіанта розвитку політичних подій в Україні, Віктор Ющенко сказав, що «політичні та дипломатичні методи відстоювання демократії, в тому числі у стінах парламенту, не вичерпано». Однак опозиція нині готується до публічних процесів. За словами В. Ющенка, уже створено координаційно-робочу групу у рамках цих трьох опозиційних сил — «Наша Україна», СПУ і БЮТ, які «відпрацьовують сценарій адекватної поведінки».
Лідер «Нашої України» прямо не відповів, чи готовий він сісти за «круглий стіл» переговорів із парламентською більшістю за участю Президента України. Однак В. Ющенко повідомив, що після прес-конференції він матиме зустріч з Президентом тет-а-тет.
Коментуючи рішення Конституційного Суду щодо права Леоніда Кучми балотуватися на президентських виборах-2004, лідер «Нашої України» відповів: «Найкращий сценарій, як гарантувати демократію в Україні — це гарантувати чесні, прозорі й прямі президентські вибори восени 2004 року без Кучми». Водночас В. Ющенко не виключив участі чинного президента на наступних виборах, оскільки, на його думку, «у більшості немає іншої фігури, яка консолідувала б її взамін Леоніда Кучми». Щоправда, з єдиним кандидатом на президентських виборах досі не визначилася й опозиція. Хоча В. Ющенко запевнив: «У нашому таборі все гаразд».