Проведення конституційної реформи обговорили під час позавчорашньої зустрічі Президент України Леонід Кучма і координатор парламентської більшості Степан Гавриш. Про це «ГУ» повідомили у прес-службі глави держави.
Леонід Кучма висловив задоволення роботою парламентської більшості минулого року та відзначив особистий внесок Степана Гавриша в стабілізацію процесу внесення змін до Конституції України. Президент також висловив упевненість в ефективному і професійному виконанні ним цих функцій на наступних сесіях.
Під час розмови відзначалося, що проведення політичної реформи та формування нової системи відповідальної влади у країні сприятиме ефективному захисту її національних інтересів. Глава держави наголосив: попередньо ухвалені зміни до Конституції України підготовлено, виходячи з рекомендацій ПАРЄ та висновків Венеціанської комісії, а також беручи до уваги 12-річний досвід державотворення в Україні.
Крім того, Президент вважає, що конституційної кризи в Україні немає. Після зустрічі з главою держави Степан Гавриш в інтерв’ю журналістам зазначив: Кучма готовий до переговорів стосовно розблокування роботи ВР і погоджується очолити «круглий стіл» з метою пошуку компромісу з опозицією для проведення політичної реформи за умови, що опозиція візьме на себе політичні зобов’язання з голосування відповідного проекту.
За словами координатора парламентської більшості, Президент схвалив голосування із законопроекту 4105 (Симоненка—Медведчука) про внесення змін до Основного Закону, оскільки сам брав участь у його підготовці.
Парламентарій також повідомив, що обговорювалася і перспектива голосування законопроекту 300 голосами. Л. Кучма, за словами Гавриша, не бачить необхідності у проведенні позачергової сесії парламенту, бо ВР легітимно, конституційно визначилася стосовно ухваленого рішення із законопроекту 4105.