Цими днями більш як у двох тисячах квартир мешканців Кам’янця-Подільського вперше пролунають телефонні дзвінки. Телефони від нової АТС підключать у квартирах учасника бойових дій Тимофія Феденка, інваліда другої групи Володимира Мачуги, учасниці війни Броніслави Біньковської, інших пільговиків. Броніслава Йосипівна вже й з ліку збилася, скільки років чекала на телефон. Як відверто зізнаються співробітники Хмельницької дирекції ВАТ «Укртелеком», місто і район до недавнього часу посідали одне з останніх місць не тільки в області, а й у країні за рівнем телефонізації. Черга ще й тепер налічує понад п’ятдесят тисяч бажаючих. А із тридцяти п’яти тисяч власників телефонів більш як 80 відсотків не можуть похвалитись доброю якістю зв’язку, бо обслуговують їх станції вчорашнього дня.
— Справжнім проривом не тільки для Кам’янця-Подільського, а й для всієї області стало спорудження волоконно-оптичної лінії зв’язку «Поділля», — розповів директор Хмельницької дирекції Володимир Данілов. — Понад сто кілометрів цієї лінії пролягло через Новоушицький, Дунаєвецький, Кам’янець-Подільський райони. Нова магістраль — це не просто висока і надійна якість зв’язку. Це ще й важливий крок до розширення кількості наших абонентів. Особливо в селах.
Лінію «Поділля» було запущено в останній день року, що минув. А в перші дні нового стало можливим відкриття нової цифрової АТС у Кам’янці-Подільському. Для міста це непересічна подія. Бо насамперед це дві тисячі нових абонентів. До того ж нова станція допомогла утворити своєрідне кільце, котре об’єднало всі міські АТС, і тим самим поліпшила зв’язок між ними. Та найголовніше — через цифрову систему ущільнення в недалекому майбутньому кількість абонентів може зрости до сорока тисяч. Уже за два роки планують установити цифрові станції по всьому району, телефонізувати понад чотири десятки сіл. А ще вона дала доступ до мережі Інтернет. Тепер навіть сільські комп’ютерні класи зможуть послуговуватися цим зв’язком.
Телефонізація району — завдання не з легких, потребує великих матеріальних затрат. Однак укртелекомівці переконані, що впораються з ним успішно. Паралельно триватиме робота і в інших районах. Уже стала до ладу волоконно-оптична лінія, що з’єднала Хмельницький із Старокостянтиновом та Красиловом. Це дало змогу розпочати модернізацію телефонної мережі і замінити АТС старої моделі на цифрову в одному районі та збільшити на дві тисячі кількість абонентів в іншому. На черзі такі ж роботи в Ізяславському районі, налагодження цифрових потоків до Нетішина, Славути, Шепетівки. Усе це має допомогти насамперед сільським мешканцям, котрі досі не мають свого телефону. Сьогодні в області діє 260 тисяч номерів. А загальна потреба — майже 450 тисяч. Отож попереду у зв’язківців чимало роботи. Вдалий старт у новому році дала нова кам’янець-подільська АТС.
Хмельницька область.